Semla bułka maślana z bitą śmietaną

Semla czyli szwedzka bułka maślana nadziewana marcepanem i bitą śmietaną. Są to bułeczki drożdżowe pieczone z dodatkiem kardamonu i masła. Mięciutkie i puszyste jak brioszki. Semla piekę raz do roku aby zadość uczynić tradycji ale czasami odbiegam od oryginalnego przepisu.

semla kuchnia szwedzkaTym razem upiekłam semla kokosowe. Bitą śmietanę doprawiłam kokosowym likierem. Do drożdżowego ciasta dodałam kokosowe wiórki. Zamiast marcepanu ubiłam pianę z cukrem i wymieszałam ze zmielonymi migdałami. Wypasiona maślana bułka! Komu jedną?

semla szwedzkaSzwedzka semla

Składniki:

16 sztuk

500 g pszennej mąki

20 g świeżych drożdży

50 g kokosowych wiórków

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 żółtko

250 ml podgrzanego mleka, 37ºC

100 g cukru

sok i otarta skórka z jednej limonki

70 g masła, miękkiego

½ łyżeczki soli

Nadzienie

1 białko

80 g cukru

100 g migdałów

300 ml śmietanki do ubijania + 1 łyżka cukru pudru

3 łyżki likieru kokosowego, u mnie malibu

cukier puder do posypania

semla szwedzkie wypieki

Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj po kolei cukier,wanilię, otartą skórkę i sok z limonki, kokosowe wiórki, mąkę i żółtko. Zagnieć ciasto. Dodaj następnie po kawałku miękkiego masła i sól. Zarabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy w kopertę. Przykryj miską na 10 minut, a następnie podziel na 16 równych bułeczek. Ułóż na blasze w odstępach, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200ºC na termoobiegu. Piecz bułeczki przez 10 – 12 minut, aż będą rumiane. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.

Przygotuj nadzienie. Ubij białko na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier po jednej łyżce. Piana powinna być puszysta i lśniąca. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj. Ubij śmietanę dodając cukier i kokosowy likier. Zetnij wierzch każdej bułeczki. Ułóż łyżkę migdałowego nadzienia na środku bułki. Napełnij rękaw cukierniczy, zakończony tylką, bitą śmietaną. Wyciśnij sporą porcję śmietany i przykryj odciętym uprzednio wierzchem. Posyp bułeczki cukrem pudrem.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *