Serniczek na spodzie brownie z malinowym musem

Serniczek na spodzie brownie z malinowym musem.Tak, tak ten serniczek jest naprawdę boski, na czekoladowym spodzie brownie i  z malinowym musem.serniczekSerniczek jest bardzo puszysty, delikatny w smaku, a co najważniesze nie opaka po upieczniu. Prosty jak stół!

serniczek

Trochę potrwało za nim spróbowaliśmy ten sernik, bo po pierwsze piecze go się wolno i długo, potem studzi, a na końcu schładza w lodówce przynajmnej przez kilka godzin. Sernik według tej procedury, wyrasta i nie opada, a cała tajemnica polega na tym aby go piec w “kąpieli wodnej” i schładzać stopniowo.

Serniczek

Składniki:
16-20 porcji

Czekoladowy spód brownie

70 g gorzkiej czekolady (stopiony i cool)

70 g masła, miękkiego

50g cukru

1 jajko

40 g mąki

Masa serowa

500 g sera philadephia

500g sera mascarpone

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 dl cukru

5 jaj

szpik z 1 laski wanilii

Malinowy mus

300g malin

2 łyżki cukru

sernik na czekoladowym spodzie brownieWszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową. Szczelną tortownicę o średnicy 28 cm z odpinaną obręczą wyłożyć pergaminem lub posmarować tłuszczem. Aby zapobiec przeciekaniu wody owinąć tortownicę dodatkowo folią aluminową. Moja tortownica tego nie potrzebowała. Wymieszać rozpuszczoną, lekko schłodzoną czekoladę z masłem, następnie dodać mąkę. Wreszcie, wmieszać lekko roztrzepane jajko. Wszystko robimy manualnie. Wlać ciasto brownie do tortownicy i piec na 160 ºC (termoobieg) przez 6 minut. Tymczasem lekko wymieszać oba sery z mąką ziemniaczaną, wanilią i cukrem. Użyć miksera na niskich obrotach. Nie napowietrzać masy serowej. Dodawać po jednym jajku, ubijając lekko. Wymieszać maliny z cukrem, zmiksować i przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek. Wylać masę serową na czekoladowy spód brownie, wygładzić powierzchnię sernika. Na wierzch masy serowej wykładać po łyżeczce musu malinowego, tak aby nie zatonął. Cieniutkim patyczkiem rozprowadzić mus malinowy po powierzchni w fantazyjne wzorki. Wstaw tortownicę z ciastem do większej formie, która pomieści 1 litr wody plus tortownicę. Wlej gorącą wodę. Piec sernik w piekarniku na 160°C (termoobieg) przez 15 minut. Potem obniżyć temperaturę do 120°C, bez otwierania piekarnika i piec jeszcze około 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia wody. Wyjąć ciasto, ostudzić w temperaturze pokojowej jeśli jest jeszcze za ciepłe i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.

 

13 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *