Sernik chałwowo pistacjowy

A u nas w domu czas na maturalny fest, na który przyjdzie około 20 osób. Dzisiaj upiekłam między innymi sernik chałwowo pistacjowy. Na przyjęciu będą znajomi z Pakistanu, którzy uwielbiają moje serniki. Ten sernik na pewno będzie im smakować.  Wiem, bo musiałam spróbować i mi bardzo posmakował. Zaryzykowałam, bo piekłam go pierwszy raz! Wspaniały sernik!

Nasz młodszy syn jest tegorocznym maturzystą. W Szwecji matura to wielkie wydarzenie i trzeba je uczcić z pompą.
Maturzyści świętują na balu maturalnym, krótko przed maturalnym tak zwanym ostatnim wybiegiem ze szkoły. Dzień maturalny rozpoczyna się szampańskim śniadaniem u kogoś z klasy, następnie pora na wspólny lunch, wszystkie klasy i nauczyciele. Kolej na  wręczenie świadectw. Przed szkołą czekają znajomi. Rodzice wymachują plakatami swoich pociech w wieku dziecięcym…no czas na wybieg. Nauczyciel wywołuje po kolei klasy, które wybiegają na podium, skaczą tańczą przy głośnej muzyce. Każda klasa ma na to minutę, a potem następuje spotkanie z bliskimi.

No i oczywiście uwieńczeniem całego dnia jest parada. Olbrzymie samochody ciężarowe, które młodzież wcześniej przystroiła, krążą po mieście przez około godziny. Na każdej ciężarówce jest disco z obsługą, a młodzież tak szaleje, że tak wielki samochód trzęsie się jak galareta. To się nazywa świętowanie!

przepis na sernik

Sernik

Składniki:

na okrągłą formę o średnicy 27 cm

Spód do sernika

100 g ciastek digestive, zmielonych

40 g chałwy, pokruszonej, u mnie waniliowo pistacjowa

3 łyżki rozpuszczonego masła

Masa chałwowa

150 g pokruszonej chałwy, u mnie waniliowo pistacjowa

150 ml śmietanki

Masa serowa

500 g kremowego twarogu

250 mascarpone

4 jajka

125 ml cukru

2 ½ łyżki ziemniaczanej mąki

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

cała masa chałwowa, ostygnięta

250 ml gęstej kwaśnej śmietany + 1 łyżka waniliowego cukru, prawdziwego

prosty przepis na sernik

Ciastka digestive połącz z masłem i pokruszoną chałwą. Wyłóż formę pergaminem, spód i boki, a następnie wyłóż masę i lekko uklep. Wstaw do lodówki. W małym rondelku podgrzej śmietankę wraz z chałwą. Mieszaj dopóki chałwa się nie rozpuści. Zdejmij z ognia i ostudź. Pyrzygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Utrzyj  twaróg i mascarpone z ziemniaczaną mąką, cukrem i waniliowym ekstraktem. Ucierając dodaj po jednym jajku, a następnie masę chałwową. Wylej masę na spód i wygładź. Piecz sernik na 160ºC termoobieg przez 20 minut ustawiając go na brytfance wypełnionej wodą. Aby forma nie przeciekła owiń ją aluminiową folią. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz sernik jeszcze przez 80 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia sernika polej go śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym. Studź sernik stopniowo, najpierw przy uchylonych drzwiczkach, wyjmij z brytfanki jak woda będzie chłodna. Ostudzony sernik włóż do lodówki na noc. Im lepiej schłodzony tym lepiej będzie się kroić. Gotowy sernik posyp pokruszoną chałwą i pistacjami.

sernik z chałwowo pistacjowy przepisTakim sposobem piekłam również sernik  malinowy. Sernik może wyrosnąć trochę ale później opada i jest płaski jak stół.

 

 

 

27 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *