A u nas w domu czas na maturalny fest, na który przyjdzie około 20 osób. Dzisiaj upiekłam między innymi sernik chałwowo pistacjowy. Na przyjęciu będą znajomi z Pakistanu, którzy uwielbiają moje serniki. Ten sernik na pewno będzie im smakować. Wiem, bo musiałam spróbować i mi bardzo posmakował. Zaryzykowałam, bo piekłam go pierwszy raz! Wspaniały sernik!
Nasz młodszy syn jest tegorocznym maturzystą. W Szwecji matura to wielkie wydarzenie i trzeba je uczcić z pompą.
Maturzyści świętują na balu maturalnym, krótko przed maturalnym tak zwanym ostatnim wybiegiem ze szkoły. Dzień maturalny rozpoczyna się szampańskim śniadaniem u kogoś z klasy, następnie pora na wspólny lunch, wszystkie klasy i nauczyciele. Kolej na wręczenie świadectw. Przed szkołą czekają znajomi. Rodzice wymachują plakatami swoich pociech w wieku dziecięcym…no czas na wybieg. Nauczyciel wywołuje po kolei klasy, które wybiegają na podium, skaczą tańczą przy głośnej muzyce. Każda klasa ma na to minutę, a potem następuje spotkanie z bliskimi.
No i oczywiście uwieńczeniem całego dnia jest parada. Olbrzymie samochody ciężarowe, które młodzież wcześniej przystroiła, krążą po mieście przez około godziny. Na każdej ciężarówce jest disco z obsługą, a młodzież tak szaleje, że tak wielki samochód trzęsie się jak galareta. To się nazywa świętowanie!
Sernik
Składniki:
na okrągłą formę o średnicy 27 cm
Spód do sernika
100 g ciastek digestive, zmielonych
40 g chałwy, pokruszonej, u mnie waniliowo pistacjowa
3 łyżki rozpuszczonego masła
Masa chałwowa
150 g pokruszonej chałwy, u mnie waniliowo pistacjowa
150 ml śmietanki
Masa serowa
500 g kremowego twarogu
250 mascarpone
4 jajka
125 ml cukru
2 ½ łyżki ziemniaczanej mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
cała masa chałwowa, ostygnięta
250 ml gęstej kwaśnej śmietany + 1 łyżka waniliowego cukru, prawdziwego
Ciastka digestive połącz z masłem i pokruszoną chałwą. Wyłóż formę pergaminem, spód i boki, a następnie wyłóż masę i lekko uklep. Wstaw do lodówki. W małym rondelku podgrzej śmietankę wraz z chałwą. Mieszaj dopóki chałwa się nie rozpuści. Zdejmij z ognia i ostudź. Pyrzygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Utrzyj twaróg i mascarpone z ziemniaczaną mąką, cukrem i waniliowym ekstraktem. Ucierając dodaj po jednym jajku, a następnie masę chałwową. Wylej masę na spód i wygładź. Piecz sernik na 160ºC termoobieg przez 20 minut ustawiając go na brytfance wypełnionej wodą. Aby forma nie przeciekła owiń ją aluminiową folią. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz sernik jeszcze przez 80 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia sernika polej go śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym. Studź sernik stopniowo, najpierw przy uchylonych drzwiczkach, wyjmij z brytfanki jak woda będzie chłodna. Ostudzony sernik włóż do lodówki na noc. Im lepiej schłodzony tym lepiej będzie się kroić. Gotowy sernik posyp pokruszoną chałwą i pistacjami.
Takim sposobem piekłam również sernik malinowy. Sernik może wyrosnąć trochę ale później opada i jest płaski jak stół.
27 komentarzy
Gosiu – piękny wypiek na wspaniałą okoliczność! gratulacje dla Twojego syna :-)
Lubię czytać Twoje zapiski na temat kultury szwedzkiej, przy okazji wklejanych przepisów.
Smacznego!
Dziękuję bardzo Asiu!
Mniam! Pojadłabym pysznego serniczka :)
Dziękuję!
Wygląda obłędnie!
Dziękuję bardzo!
Piękny zwyczaj na osłodzenie trudnego czasu wkuwania wiedzy.
Może i w Polsce dojdzie kiedyś do takiego świętowania z okazji dorosłości,
bardzo bym tego pragnęła.
Bardzo smacznie wynagrodziłaś synowi trud, sernik arcyciekawy i elegancki.
Pięknie się prezentuje, tak elegancko. Na pewno przepyszny. :)
Boski jest ten sernik – zapisałam przepis i z pewnością niedługo upiekę :)
Super!
Cudowne połączone smaki…
Sernik też wspaniały. I pistacje i chałwę uwielbiam.
To tak jak ja!
Przepiękne zdjęcia, a smak pewnie wspaniały:)
Nie powiem…udał się!
Robiłam sernik pistacjowy ,ale ten z chałwą bardziej mi się podoba.
Polecam!
Wspaniale wygląda! Idealne połączenie smaków <3
Dziękuję!
jej jaki on musiałbyć pyszny
Tak, wyszedł fajny w smaku
Wspaniała estetyka zdjęć. Sernik wygląda obłędnie <3
Dziękuję!
Cudo!!! Gosiu, jakiego serka kremowego użyłaś…? Typu philadelphia ?
Tak właśnie takiej konsystencji
Sernik chałwowo-migdałowy wygląda bardzo wykwintnie, idealny na uroczystość z okazji matury. Ciekawy zwyczaj mają szwedzi na świętowanie matury, wcześneij o nim nigdy nie słyszałam.
Tak, tutaj świętujemy matury na całego!