Sernik dyniowy z orzechami i cynamonem

przepis na sernik dyniowy

Ten serniczek mial poczekac do swiat, ale musialam go juz wyprobowac, bo nie dawalo mi spokoju jak on moze smakowac. Dlaczego? A no dlatego , bo jest to sernik dyniowy! Kiedys musi byc pierwszy raz wiec zawinelam rekawki i upieklam  sernik z dynia i cynamonem.

Ciekawosc zaspokoilam, a jakze. Sernik bardzo mi smakowal. Musze przyznac, ze to typowo swiateczny sernik, bo ozdobilam go biala czekolada i bakaliami. Do spodu dodalam orzechy laskowe i cynamon.

sernik dyniowy z bakaliamiPo serniku ani sladu juz z wyjatkiem tych zdjec. Smacznego ogladania!

Oto przepis

Sernik dyniowy z orzechami i cynamonem

Składniki

Spód sernika

  • 150g ciastek digestive
  • 1 ½ dl orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g masła, roztopionego

Masa serowo dyniowa

  • 500 g twarogu do sernika
  • 3 dl musu z dynii
  • 1 ½ dl cukru
  • 1 łyżka waniliowego cukru lub extraktu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 jajka

Polewa do sernika

  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 dl rodzynek
  • 1dl orzechów laskowych, z grubsza posiekanych

Wykonanie:

  • Zacznij od spodu. Pokrusz ciastka, grubo posiekaj orzechy, dodaj cynamon i roztopione maslo. Wymieszaj. Masa jest wciaz sypka ale wyraznie wilgotna.
  • Wyluz podluzna foremke (25 cm x 35 cm) pergaminem i rozprowadz rownomiernie okruszki, dociskajac do blachy. Zostaw dwie lyzki do posypania wierzchu. Wloz do lodowki.
  • Mus dyniowy zrobilam tym razem z ugotowanej dynii.
  • Utrzyj zoltka z cukrem i wanilja. Ubij piane w osobnym naczyniu.
  • Dodaj twarog, dynie i cynamon do masy zoltkowej. Wymieszaj mixerem.
  • Dodaj piane, ale wymieszaj lekko recznie.
  • Wyjmij spod z lodowki i napelnij masa serowo dyniowa. Posyp reszta okruszkow i piecz w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez 40 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudz.
  • W miedzyczasie rozpusc  biala czekolade w kapieli wodnej. Dodaj smietanke, aby polewa byla aksamitna po zastygnieciu. Rozprowadz polewe po serniku i natychmiast posyp orzechami i rodzynkami.

 

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *