Sernik gotowany z ganache

Sernik gotowany to sernik bez pieczenia. Od dawna przymierzałam się do przyrządzenia sernika gotowanego i kiedy już zdecydowałam się wciąż czułam pokaźną dozę sceptycyzmu. Nic dziwnego, pierwsza próba okazała się totalną klęską. Nie wiem co było jej przyczyną. „Sernik ” był smaczny ale nie ścisnął się. Trzymałam go w lodówce przez noc. Na drugi dzień możecie sobie wyobrazić moje rozczarowanie, kiedy odkryłam, że wciąż jest półpłynny. Mimo wszystko sernik gotowany został zjedzony. W moim domu nic się nie zmarnuje…he,he…Wczoraj podjęłam się kolejnej próby… Moje wątpliwości rozwiały się kiedy sernik gotowany spróbowałam. Udał się! Odetchnęłam i w końcu bez obaw mogłam się cieszyć smakiem tego nieznanego przeze mnie jak dotąd ciasta. Sernik jest bardzo puszysty i smakuje jak sernik pieczony.

sernik gotowany

Do sernika przygotowałam spód na ciastkach digestive. Można oczywiście wykorzystać inne ciasteczka, granolę, upiec kruchy spód lub biszkopt. Poza tym polałam sernik pysznym ganaché. Do dekoracji wykorzystałam truskawki. Coraz częściej pojawiają się w sklepach ale wciąż są wodniste i bez smaku. Na zdjęciu prezentują się mimo wszystko ładnie! Inspiracją do sernika był ten przepis.

gotowany sernik

Sernik gotowany

Składniki:

forma prostokątna 30 cm x 45 cm

1 kg zmielonego twarogu z wiaderka

5 jajek

250 g cukru

200 g masła

2 budynie śmietankowe

200 ml mleka

1 łyżeczka waniliowej pasty

Spód do sernika

150 g ciastek digestive

90 g masła, rozpuszczonego

Ganache

100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

1 łyżka kremówki

4 łyżki masła

2 łyżeczki golden syropu

sernik bez pieczenia

 Zacznij od przygotowania spodu do sernika. Ciastka pokrusz i wymieszaj z masłem. Wysyp na dno formy pokrytej papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie delikatnie dociskając. Sernik nie będzie pieczony ale po zastygnięciu będzie łatwiej go wyjąć i podzielić na kawałki. Wstaw spód do zamrażalki na czas przygotowania serowej masy.

Do przygotowania sernika potrzebujesz duży garnek o grubym dnie aby zapobiec przypaleniu masy. Najpierw rozpuść masło w garnku, następnie dodaj cukier, wanilię i wymieszaj. Dodaj zmielony ser i wymieszaj. Wbij jajka do kubeczka i wlewaj po jednym miksując masę cały czas. Budynie rozpuść w mleku i wlej do masy serowej. Gotuj masę serową aż do chwili, kiedy zacznie gęstnieć. Zdejmij z kuchni i odstaw na bok do przestygnięcia.

Wylej sernikową masę na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na noc. Na drugi dzień w małym rondelku rozpuść czekoladę wraz z resztą składników i polej sernik. Udekoruj połówkami truskawek.

 

SparaSpara

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *