Sernik na czekoladowym spodzie z musem z żurawiny

Życzę wszystkim wesołych i radosnych świąt i choć trochę śniegu, na co my w Goteborgu niestety nie mamy co liczyć w tym roku. Ale święta i tak wesołe, bo rodzina w komplecie! To najważniejsze! 

Jeszcze jeden słodki wypiek, który upiekłam na święta to sernik na czekoladowym spodzie z musem z żurawiny. Cierpka żurawina świetnie pasuje do delikatnego, kremowego sernika i nadaje mu orzeźwiający ton. Sernik wszystkim bardzo smakował, więc przepis wykorzystam pewnie nie jeden raz.

przepis na sernikPrzepis na sernik z musem z żurawiny

Składniki:

Kruche ciasto na spód

175 g mąki

150 g masła, zimnego

100 g cukru

25 g kakao

Masa serowa

500 g twarogu

400 g philadelphia, 2 opakowania

250 ml cukru

1 łyżeczka waniliowej pasty

2 łyżki ziemniaczanej mąki

5 jajek

Mus z żurawiny

250 g żurawiny, u mnie mrożona

150 ml cukru

sok z 1 limonki

400 ml śmietanki do ubijania, u mnie 36%

4 listki żelatyny lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku

sernik z żurawinowym musemZagnieć szybko kruche ciasto i rozwałkuj na okrągły placek. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłóż pergaminem, dno i boki. Dno formy wyłóż ciastem.

Wszystkie składniki na sernik powinny być w pokojowej temperaturze. Wszystko zmiksuj do połączenia za pomocą miksera lub rózgi. Nie miksuj długo aby nie napowietrzyć masy, bo sernik opadnie po upieczeniu. Wylej masę serową na spód. Piecz sernik w kąpieli wodnej na 150ºC przez około 45 minut. Po upieczeniu uchyl drzwi od piekarnika i studź sernik tak dopóki woda nie ostygnie, potem wyjmij na deskę do całkowitego ostygnięcia.

Listki żelatynę namocz w zimnej wodzie (używasz żelatyny w proszku namocz w 4 łyżkach wody) przez pół godziny. Zagotuj żurawinę z cukrem i sokiem z limonki. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Ostudź. Rozpuść żelatynę w mikro i szybko wymieszaj z puree żurawinowym. Ubij śmietanę i energicznie wymieszaj z żurawiną. Wylej żurawinowy mus na ostudzony sernik i wstaw do lodówki na 2 godziny.

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *