Sernik pomarańczowy z ganache

Sernik pomarańczowy z ganache… Święta i po świętach. Dzisiaj zjedliśmy ostatnie resztki sernika. Czekolada i pomarańcza świetnie ze sobą pasują zwłaszcza w serniku. Uwielbiam sernik. Wilgotny i aromatyczny sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie brownie, polany pomarańczowym curdem. Ten sernik jest bardzo  pomarańczowy i czekoladowy, bo dodałam kandyzowaną skórkę z pomarańczy, a całość posmarowałam ganache. Sernik jest bardzo syty. Jeden kawałeczek w pełni zaspokoi ochotę na słodkie.

sernik_pomaranczowy

Sernik pomarańczowy

Składniki:

prostokątna forma 20 cm x 30 cm

Brownie

125 g masła

100 g czekolady, 70% kakao

225 g cukru

1 łyżeczka waniliowej pasty

2 jajka

120 g mąki

Nastaw piekarnik na 180ºC. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Wlej letnią czekoladę cały czas miksując. Dodaj przesianą mąkę i zmiksuj jeszcze raz. Wyłóż formę papierem do pieczenie, wylej ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz brownie przez 20 minut. W między czasie przygotuj masę serową.

Masa serowa

100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

4 jajka

750 g twarogu

150 ml śmietanki

225 g cukru

1 łyżeczka waniliowej pasty

przepis_na_sernikZmniejsz temperaturę piekarnika do 130ºC. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią. Dodaj twaróg i śmietankę. Miksują do połączenia składników. Nie miksuj za długo. Napowietrzony sernik wyrasta  wysoko, a później szybko opada. Wylej masę serową na brownie, wyrównaj powierzchnię i wstaw do brytfanki napełnionej wodą. Piecz sernik w kąpieli wodnej przez 90 minut. Wyjmij sernik z piekarnika i ostudź. Wstaw do lodówki na noc.

Pomarańczowy curd

200 ml soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego

1 łyżka kukurydzianej skrobii

50 g cukru

2 żółtka

1 jajko

50 g masła

Ganache

100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

4 łyżki masła

2 łyżeczki golden syropu

1 łyżka śmietanki

sernik_pomaranczowy_1Wymieszaj jajko, żółtka i skrobię z cukrem. Dodaj sok z pomarańczy i zagotuj curd cały czas mieszając. Na koniec dodaj masło i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Wszystkimi składniki na ganache umieść w naczyniu i rozpuść w kąpieli wodnej. Posmaruj sernik pomarańczowym curdem, a potem ganache. Kiedy polewa zastygnie pokrój sernik na kwadraty.

SparaSpara

12 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *