Sernik truskawkowy na zimno

chabry

Witam w Jana i Janiny! Wszystkim solenizantom zwłaszcza mojej mamie życzę wszystkiego najlepszego, zapraszam na sernik truskawkowy na zimno i piękne chabry! Pamiętam wakacje na wsi jak zbierałam chabry w polu…Każdy pusty słoiczek służył za wazon. Z płatków chabrów robiliśmy nawet sok! Stały zasypane cukrem na oknie. Lekko różowy sok był gotowy po kilku słonecznych dniach. To były czasy! W Noc Świętojańską rozpalaliśmy ognisko, dziewczyny kręciły wianki, a wieczorem były tańce. Wspominam to ze wzruszeniem…

sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy to kolejna wersja popularnego deseru, który u nas pojawia się często wraz z początkiem sezonu na truskawki. Nie mam co tu dużo pisać i wychwalać  przepis na sernik truskawkowy. Po prostu trzeba go zrobić i spróbować! Ten deser można przyrządzić również w wersji mini. Najlepiej postarać się wtedy o metalowe obręcze. Sernik będzie miał wtedy ładny i równy brzeg. Poza tym można go od razu umieścić tam gdzie chcemy bez ryzyka, że się rozleci. Metalowe obręcze używam bardzo często zwłaszcza tę dużą, regulowaną. Przy jej pomocy mogę zrobić sernik na zimno od średnicy 15 cm do 35 cm. Prawda, że praktycznie!

sernik truskawkowy bez pieczenia

Sernik truskawkowy to sernik bez pieczenia czyli na zimno. Spód do sernika można zrobić z pokruszonych ciastek lub orzechów lub całkowicie z niego zrezygnować. Ja wybrałam ciastka digestive. Sernik na zimno truskawkowy smakuje i pachnie truskawkami. Jest wspaniały! Truskawkowy mus, biała czekolada i oczywiście truskawkami!

sernik truskawkowy na zimno

Sernik truskawkowy przygotowałam na specjalną okazję. Dzisiaj obchodzimy w Szwecji Midsommar, które mogę porównać do polskiej Nocy Świętojańskiej. Jest to największe szwedzkie święto…przebija nawet Boże Narodzenie…Spotkałam się nawet z takimi stwierdzeniami. W tym dniu na szwedzkim stole nie może zabraknąć truskawek! Aby uczynić zadość tradycji przyrządziłam sernik truskawkowy. Truskawkowe szaleństwo w tym dniu jest tak ogromne, że czasami trzeba dobrze się nabiegać aby je znaleść. Oczywiście Szwedzi uważają, że ich truskawki są najlepsze…Ja jednak twierdzę, że polskie są o wiele lepsze…he, he…Mniejsza o to, nawet nie zwróciłam uwagi skąd pochodziły truskawki do sernika…Sernik truskawkowy jest bardzo intensywny w smaku. Truskawki dodałam do masy serowej, a sernik udekorowałam truskawkowym musem i truskawkami w białej czekoladzie.

Sernik truskawkowy

Składniki:

10-12 porcji

Spód z ciastek

150 g ciastek digestive

50 g orzechów pekan

50 ml kokosowego oleju lub masła, roztopionego

Masa serowa

400 g twarogu

250 ml śmietanki kremówki, 36%

300 g truskawek

2 łyżki sosku z cytryny

150 g cukru pudru

6 listków żelatyny lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku

Truskawkowy mus

300 g truskawek

2 listki żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku

4 łyżki cukru lub wedle smaku

Dodatkowo

truskawki do dekoracji

biała czekolada

sernik truskawkowy z truskawkowym musem

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Listki żelatyny zalej wodą w misce. Jeśli używasz żelatyny w proszku zalej 1 łyżką wody na 1 łyżeczkę żelatyny. Ciastka i orzechy umieść w malakserze i zmiksuj na kruszonkę. Dodaj olej i wymieszaj. Przygotuj paterę na sernik i ustaw na środku metalową obręcz o średnicy 22 cm. Jeśli nie masz obręczy użyj okrągłą formę z otwieranym brzegiem. Dobrze jest wyłożyć brzeg aluminiową folią. Wysyp okruchy ciasta na dno patery i dociśnij. Wstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę serową.

Do miski wlej śmietankę i ubij ale nie do końca. Dodaj zimny twaróg do śmietanki i ubijaj dalej. Na koniec wsyp cukier i zmiksuj raz. Oczyść truskawki z szypułek i zmiksuj w blenderze. Dodaj truskawkowy mus i sok z cytryny do masy serowej i zmiksuj na jednolitą masę. Odciśnij listki żelatyny z nadmiaru wody i podgrzej do rozpuszczenia. Napęczniałą żelatynę w proszku również podgrzej aby się rozpuściła, 15-20 sekund w mikrofalówce. Dodaj żelatynę do masy serowej energicznie miksując. Wylej masę na schłodzony spód i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Zmiksuj truskawki na mus z cukrem. Dodaj odciśniętą i rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Kiedy mus zacznie gęstnięć wylej na schłodzoną masę serową. Rozprowadź równomiernie i wstaw do lodówki.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Trzymając za szypułki zanurzaj truskawki w czekoladzie. Resztę czekolady rozprowadź na gładkiej powierzchni, u mnie to marmurowa deska. Kiedy czekolada zastygnie zdrapuj ostrym nożem, tworząc w wióry. Udekoruj tort truskawkami i czekoladowymi wiórkami.

 

SparaSpara

SparaSpara

20 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *