Sernik z czekoladą -niebo w gębie!

Sernik z czekoladą czekoladowym musem to po prostu niebo w gębie! Uwielbiam puszyste i wilgotne serniki. Uwielbiam serniki z czekoladą, więc od czasu do czasu funduję sobie sernik z czekoladowym musem aby zaspokoić moje czekoladowe pragnienia. Do sernika użyłam 350 g czekolady. Masa serowa pozostała śnieżno biała, a prawie całą czekoladę wykorzystałam na czekoladowy mus. Dodatkowo posypałam sernik czekoladowymi wiórami i udekorowałam wiśniami w syropie…Ten sernik to prawdziwe niebo w gębie!

sernik czekoladowy mus

sernik_przepis

przepis na sernik

Sernik z czekoladą

Składniki:

okrągła forma z otwieraną obręczą o średnicy 23 cm

Masa serowa

900 g twarogu

1 puszka skondensowanego mleka, 390 gram

2 łyżki mąki

3 białka, żółtka wykorzystaj do musu

2 łyżki soku z cytryny

200 ml creme fraiche + 3 łyżki cukru

Mus czekoladowy

3 białka

6 żółtek

1 łyżka kakao

150 g cukru

200 ml śmietanki, 36%

100 g masła

 250 g czekolady, 70%

Dekoracja

100 g czekolady

150 g wiśni w syropie

sernik z czekoladą

Zacznij od pieczenia sernika. Nastaw piekarnik na 180ºC. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, zaciśnij obręcz i obetnij nadmiar papieru. Do dużej miski włóż ser, wlej skondensowane mleko, białka i sok z cytryny. Zmiksuj lekko i wylej do formy.Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik przez 25 minut. Wymieszaj creme fraiche z cukrem i posmaruj prawie upieczony sernik. Wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut. Upieczony sernik dobrze wystudź, następnie obkrój na około nożem i zdejmij obręcz. Przygotuj regulowaną obręcz i dopasuj do średnicy sernika.

Przyrządź czekoladowy mus. Wymieszaj jajka z jedną trzecią cukru. Dodaj śmietankę i wszystko podgrzej w misce na parze stale mieszając. Mieszanka zacznie gęstnieć i będzie gorąca. Dodaj masło i pokruszoną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia, a następnie odstaw do ostudzenia.  W międzyczasie ubij pianę dodając po trochu resztę cukru. Następnie wymieszaj pianę z  czekoladową masą i wylej na sernik. Wstaw do lodówki na 3 godziny lub na noc.

sernik

W małym rondelku zagotuj wiśnie z cukrem i gotuj przez 10 minut. Odstaw do ostudzenia. Rozpuść czekoladą i wylej na gładką powierzchnię np. marmurową deskę. Kiedy czekolada dobrze zastygnie skrob czekoladą tworząc czekoladowe cygara. Posyp sernik czekoladowymi wiórami i udekoruj wiśniami i syropem.

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *