Sernik z musem i galaretką z borówki

Sernik z musem z czerwonej borówki i galaretką…Nie wiem jak Wy ale jak ja piekę sernik to mi gra cała dusza! Uwielbiam sernik, zwłaszcza sernik z galaretką. Prawie zawsze robię domową galaretkę, podobnie jak do tego sernika. Czerwona borówka to typowy świąteczny owoc. Jest cierpka i kwaśna. Świetnie pasuje do słodkiego sernika, zwłaszcza w postaci kremowego musu. Sernik z musem z borówki jest lekki. To przepyszny kilkuwarstwowy deser, który zadowoli fanów sernika. Mus zrobiłam z ubitej śmietanki i przetartych borówek. Dzięki temu jest leciutki i ma puszystą konsystencję. Czerwona borówka nadaje fajnego posmaku i podkreśla smak sernika. Sernik przygotowuję w trzech etapach. Najpierw piekę sernik o smaku waniliowym. Potem rozprowadzam po nim mus, a na koniec wylewam ścinającą się galaretkę. Idealny przepis na świąteczny sernik!

sernik borówkowy

sernik pieczony z musem borówkowym

Sernik z musem z borówki

Składniki:

okrągła forma z otwieraną obręczą o średnicy 23 cm

Masa serowa

1 kg twarogu

1 puszka skondensowanego mleka, 390 gram

2 łyżki mąki

2 jajka + 1 białko białka

2 łyżki soku z cytryny

1 laska wanilii

Mus borówkowy

450 g borówek, mrożonych

180 g cukru

½ l śmietanki, 36%

6 listków żelatyny

Galaretka borówkowa

225 g borówek mrożonych

100 ml wody

100 g cukru

4 listki żelatyny

kokosowe wiórki do posypania

sernik borowkowy z musem i galaretką

Do dużej miski włóż twaróg, jajka, białko i zmiksuj. Dodaj skondensowane mleko,sok z cytryny i zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę i zmiksuj jeszcze raz. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, zaciśnij obręcz. Wylej masę serową do formy, wygładź powierzchnię i piecz w piekarniku nagrzanym na 175ºC przez 35 minut. Upieczony sernik ostudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

przepis na sernik

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Zagotuj borówki z cukrem na mus i gotuj przez 10 minut. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. W drugim garnku zagotuj borówki z cukrem i wodą i gotuj przez 10 minut. Odciśnij napęczniałą żelatynę i rozpuść w gorących niezmiksowanych borówkach. Odstaw na bok. Ubij śmietanę na pół sztywno. Dodaj przetarte borówki i zmiksuj do połączenia składników. Odciśnij resztę żelatyny i rozpuść lekko podgrzewając. Dodaj do musu cały czas miksując. Umieść sernik na paterze lub talerzu i otocz metalową obręczą. Wylej mus na wierzch sernika i wstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie rozprowadź galaretkę, która powinna się już lekko ścinać. Wstaw sernik do lodówki do lodówki do całkowitego ścięcia galaretki, najlepiej na noc.

 

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *