Sernikobrownies z malinami

Ciasto na niedzielę w tym tygodniu to sernikobrownies z malinami. Pyszne, słodkie i mocno kaloryczne sernikobrownies. Czekolada i twaróg to świetna para. Dwa ulubione ciasta, sernik i brownie w jednym. Podobne ciasto robię z masłem arachidowym. Spróbujcie!

sernikobrownies z malinami

Sernikobrownies

Składniki:

Brownie

60 g masła

100 g mąki pszennej

2 jajka

100 g czekolady

150 g cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Masa serowa

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

200 g twarogu

40 g cukru

2 łyżki malinowego dżemu

1 jajko

½ łyżki ziemniaczanej mąki

2 łyżki (30 g) masła o pokojowej temperaturze

50 g malin

sernikobrownies przepis

Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Małą foremkę, u mnie o boku 15 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Przestudź lekko po czym dodaj jajka i mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj wszystko na gładką masę i przełóż do formy. Zmiksuj twaróg z masłem, wanilią i cukrem. Dodaj jajko i malinowy dżem. Zrób kleksy z masy twarogowej na masie czekoladowej, a następnie przemieszaj lekko widelcem. Posyp ciasto malinami i lekko je wciśnij. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Ostudzone sernikobrownies zawiń i wstaw do lodówki do schłodzenia.

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *