Seromak z jagodami

Bardzo lubię sernik i makowiec, więc dzisiaj moje ulubione wypieki upieczone w jednym cieście. Oczywiście mowa o seromaku. Zamarzył mi się seromak z jagodami, więc taki też upiekłam. Połączenie maku z leśnymi owocami wypróbowała już wcześniej.W zeszłym roku upiekłam makowiec z malinami, więc tym razem postanowiłam wypróbować seromak z jagodami.

seromak przepis

Przepis na seromak z jagodami

Składniki:

na foremkę o wymiarach

Ciasto makowe

  • 200 g gotowego zmielonego maku, (ja użyłam gotowy zmielony z paczki)
  • 130 g masła
  • 3 żółtka
  • 250 g cukru pudru,
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka waniliowego extraktu
  • 5 białek
  • 400 ml świeżych jagód
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1kg sera twarogowego na sernik
  • 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
  • 4 łyżki ziemniaczanej mąki
  • 4 żółtka
  • sok z jednej cytryny
  • 250 g cukru

przepis na seromak z jagodamiMiękkie masło utrzeć z cukrem i cytrynową skórką, dodając po jednym żółtku. Ubij pianę na sztywno. W osobnej misce wymieszaj mak, migdały i proszek do pieczenia. Teraz suche składniki delikatnie wymieszaj z pianą a następnie z masą maślano jajeczną.  Na koniec dodaj jagody. Odłóż ¼ masy a resztę wyłóż na spód formy, równo rozsmaruj lub zrób delikatne fale. Zapiecz ciasto makowe w rozgrzanym piekarniku na 160ºC na termoobiegu lub bez termoobiegu na 175ºC przez 20 minut. Nie trzeba studzić i od razu można wylać na wierzch masę serową.

seromak z jagodamiPrzygotuj masę serową. Zmiksuj ser, cukier, mąkę ziemniaczaną,wanilię, sok z cytryny i  żółtka na jednolitą masę, jedynie do połączenia składników. Wylej masę serową na podpieczony spód makowy. Na wierzch wyłóż resztę masy makowej i lekko przemieszaj z masą serową. Przykryj ciasto aluminiową folią i piecz w rozgrzanym piekarniku na 160ºC na termoobiegu lub bez termoobiegu na 175ºC przez 40 minut. Na dnie piekarnika ustaw formę z wodą. Ostudź seromak w piekarniku, a potem schłodź w lodówce, najlepiej przez noc. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem, a następnie pokrój na kawałki.

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *