Serowa tarta z boczkiem quiche lorraine

Quiche Lorraine to nic innego jak serowa tarta z boczkiem. Pierwszy raz jadłam quiche w niemieckim Freiburgu, jednakże ten rodzaj tarty pochodzi z Francji.


Oryginalny quiche piecze się z sera i boczku. Moje quiche przyrządziłam z wędzonego boczku, cebuli i serka philadelphia. Bardzo pożywne danie, pasujące zarówno na obiad jak i kolację.
Ciasto na tartę, które wykonałam z mąki pszennej nie  potrzeba podpiekac.

Przepis na tartę quiche lorraine

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 300 g serka philadelphia
  • 1 dl kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka szczypiorku

Wykonanie:

  • Z mąki, masła i wody zagnieć ciasto. Wyklej ciastem formę na tartę o średnicy 26 cm.
  • Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Pokrój boczek i cebulę w kostkę, podsmaż trochę na patelni.
  • Ubij jajka razem z serem i wymieszaj z boczkiem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i ponakłuwaj widelcem. Wyłóż nadzienie na spód piecz ciasto w 160 ° C na termoobieg, około 40 minut, aż ser się stężeje.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *