Shawarma kurczak czyli kurczę pieczone na ostro

Nie wiem czy dzisiejszy obiad, shawarma kurczak rozjaśnił mi dzień ale na pewno poprawił mi humor i rozgrzał. Rano cieszyłam się, że będę robić zdjęcia przy naturalnym świetle, a tu godzina dwunasta i znowu deszczowo i mroczno. Rozmawiając z siostrą napomknęłam, że jeżdżę na rowerze co drugi dzień, bo co drugi dzień mamy słońce z deszczem na przemian. Takie to uroki listopada!

shawarma kurczak

Wracając do obiadu, uwielbiam orientalne i ostre jedzenie! Taki właśnie jest shawarma kurczak, ostry i aromatyczny. Mięso jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach. Moje ulubione dodatki do kurczaka już znacie. Ryż z berberysem i chłodzący gardło jogurt z kolendrą i miodem jak zwykle sprawdzają się do ostrego mięsiwa. Shawarma kurczak to prawdziwa eksplozja smaków. Marynowałam mięso przez noc z mnóstwem przypraw i sokiem z cytryny. Mięso po upieczeniu jest kruche i soczyste. Wybrałam filety z piersi kurczaka i nie pożałowałam. Marynata, odpowiednia temperatura i czas pieczenia czyni cuda. Shawarma kurczak jest po prostu pyszny!

orientalny kurczak

Shawarma kurczak

Składniki:

900 g filetów z piersi kurczaka

Marynata

sok z 2 dużych cytryn

6 łyżek oliwy z oliwek

4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżeczka kurkumy

3 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

1 cebula

4 duże ząbki czosnku

2 łyżeczki suszonych płatków chili

1 łyżka masła

2 łyżeczki soli

Do podania

ryż z berberysem, tutaj przepis

Jogurt

garść świeżej kolensdry

2 łyżki miodu

1 łyżka soku z limonki

350 g greckiego jogurtu, 10%

kurczak_przepis

Przygotuj marynatę. Obierz i pokrój cebulę w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć do naczynia, które pomieści całe mięso, tak aby z łatwością można je było wymieszać z marynatą. Dodaj pozostałe składniki oprócz masła i wymieszaj. Zanurz filety z kurczaka. Jeśli są zbyt duże przekrój wzdłuż na pół. Wymieszaj mięso z marynatą, przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjmij mięso z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Nastaw piekarnik na 200ºC na funkcję grilla jeśli taką dysponujesz. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Przełóż mięso do naczynia, bez cebuli. Piecz kurczaka przez 20-25 minut. W międzyczasie ugotuj ryż i przygotuj jogurt. Pokrój kolendrę i wymieszaj z jogurtem, płynnym miodem i sokiem z limonki. Wyjmij mięso z piekarnika, zakręć w folię i odczekaj 10 minut. soki zostaną w mięsie. Po tym czasie pokrój filety pod skosem na grube plastry i podaj z ryżem i jogurtem.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *