Shepherd`s pie czyli zapiekanka pasterza

Lubicie shepherd`s pie. Jest to przepyszna zapiekanka, do której można wykorzystać resztki ziemniaków lub inne warzywa jak bataty czy kalafior. Tradycyjny shepherd`pie to jagnięcina zapiekana pod ziemniaczanym puree, stąd nazwa potrawy, zapiekanka pasterza. Polecam Wam dzisiaj kolejną wersję tej smacznej potrawy z sosem z mielonego mięsa i kalafiorowego puree. Jest to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny.

Shepherd`s pie

Shepherd`s pie

Składniki:

Sos z mielonego mięsa

500 g mielonego mięsa

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 puszka krojonych pomidorów

150 ml bulionu z mięsa lub warzyw

1 łyżeczka oregano

½ łyżeczki rozmarynu

sól i pieprz do smaku

1 marchewka

200 g zielonego groszku, mrożonego

1 łyżka masła

Puree z kalafiora

50 g wędzonego boczku

1 duży kalafior

2 jajka

50 g utartego sera

4 plastry boczku

1 łyżeczka pieprzu młotkowanego

1 łyżka natki pietruszki, pokrojonej

Shepherd`s pie przepis

Groszek wysyp na durszlak aby się rozmroził. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Zeszklij na maśle wraz z ziołami i pieprze. Dodaj mięso i smaż aż mielone przestanie krwawić. Wlej pomidory i dodaj utartą marchewkę. Gotuj przez 20 minut, następnie wymieszaj z groszkiem i przełóż do żaroodpornej formy. Nastaw piekarnik na 200ºC.

Podziel kalafior i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zmiksuj z jajkami, solą i pieprzem. Wymieszaj kalafior z utartym serem i pietruszką. Dopraw solą i pieprzem. Rozprowadź kalafiorowe puree równomiernie po sosie. Pokrój boczek i posyp wierzch zapiekanki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Zapiekankę można przygotować na dzień przed podaniem. Wyjętą z lodówki zapiekankę należy piec dłużej i w niższej temperaturze aby dobrze się rozgrzała. Podaj zapiekankę ze świeżą sałatą.

 

12 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *