Skagenröra szwedzka sałatka z krewetek

Dzisiaj jest ostatni dzień akcji kuchnia skandynawska, więc chce go uwieńczyć bardzo prostym przepisem na sałatkę z krewetkami, którą Szwedzi nazywaj skagenröra. Szwedzi maja bzika na punkcie różnych majonezowych sałatek czyli röra jak to oni mówią. Moja wersja skagenröra jest bardziej light, bo chociaż bardzo lubię majonez, to akurat dodatek gęstego jogurtu lub creme fraiche do tej sałatki bardzo podnosi jej smakowe walory.

Do sałatki potrzebne są krewetki, które drobno siekam wraz z koprem. Sałatka świetnie pasuje do przełożenia tortu kanapkowego, który już wcześniej przedstawiłam na codojedzenia. Często robię małe, zimne przekąski z udzialem tej sałatki. Oto przepis

Skagenröra szwedzka sałatka z krewetek

Składniki:

200 g obranych krewetek

pęczek posiekanego kopru

3 czubate łyżki gęstego majonezu

2 łyżki creme fraiche lub gęstego jogurtu

sól do smaku

Wykonanie:

Krewetki siekamy na drobno wraz z koprem. Mieszamy z majonezem i creme fraiche, doprawiamy solą. Sałatkę można podać w miseczce lub zrobić małe kanapki jak na zdjęciu powyżej.

SparaSpara

SparaSpara

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *