Skrzydełka pieczone na słodko kwaśno

Skrzydełka pieczone…Jadłam je wiele razy ale jakoś nie miałam okazji ich przyrządzić. Zastanawiałam się ostatnio dlaczego. Doszłam do wniosku, że skrzydełka z kurczaka mają mało mięsa, więc szkoda tracić na nie czasu i energii…Jednakże po dzisiejszym obiedzie zmieniłam zdanie. Nie wiem czy dlatego, że skrzydełka pieczone były wyjątkowe mięsiste, czy też smakowały wybornie. Pewnie jedno i drugie!

Jak zwykle dzisiaj znowu improwizowałam. Chodziło mi po głowie z czym podać skrzydełka pieczone tak aby danie było smaczne, syte i fajnie skomponowane. Najpierw pomyślałam o makaronie. Noddles miałam za mało, więc może ryż… Stwierdziłam, że przyrządzę pilaf z brukselką. Zamiast ryżu wybrałam jednak kalafior. Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż, z szafranem i berberysem. Do słodko kwaśnych skrzydełek pychotka.

Skrzydełka pieczone

Składniki:

4 porcje

2 kg skrzydełek z kurczaka

60 ml jasnej soi, tajskiej

sok z jednej limonki + 1 limonka

4 łyżki miodu

3 cm utartego imbiru

1 chili

1 czosnek solo

źdźbło cytrynowej trawy

1 czerwone chili

Dodatkowo

Kalafiorowy pilaf

250 g brukselki

1 łyżka masła

300 g kalafiora

2 łyżki suszonego berberysu

1 łyżka natki pietruszki, pokrojonej

szczypta szafranu

3 łyżki wody

Imbir, chili, czosnek, soję i sok z limonki zmiksuj w malakserze. Dodaj pokrojoną trawę cytrynową i miód. Wlej do miski  i zanurz skrzydełka. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc. Ułóż skrzydełka w żaroodpornym naczyniu, polej marynatą i piecz przez godzinę w piekarniku nastawionym na 175ºC.

Oczyść brukselki z uszkodzonych liści, obetnij końcówki.Podziel na pół, jeśli są bardzo duże. Blanszuj przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Zmiksuj kalafior w malakserze. Użyj noża lub wkładki o dużych oczkach. Rozpuść masło na patelni. Dodaj rozpuszczony w wodzie szafran, berberys, a następnie kalafior. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wsyp brukselkę, natkę. Dopraw solą i smaż aż pilaf będzie ciepły. Upieczone skrzydełka polej sosem i podaj z kalafiorowym pilafem limonką.