Śledź marynowany z cebulą

Czas przegryść śledzikiem wszystkie ostanie słodkości na blogu. Proponuję śledź marynowany z cebulą, a właściwie z trzema rodzajami cebuli, białą, czerwoną i porem. Śledź w occie, kwaśno słodki z ostrą cebulką od razu postanowi na nogi…Jak ja lubię śledzie!

sledz_przepis

Śledź marynowany

Składniki:

300 g śledzi solonych

1 czerwona cebula

1 biała cebula

10 cm pora

50 ml octu

250 ml wody

4 nasiona ziela angielskiego

1 liść laurowy

2 łyżki cukru

sól do smaku

Dodatkowo

2 jajka

2 łyżki pasty kawiorowej

2 łyżki cremé fraiche

sledz_z_cebulaŚledzie namocz w zimnej wodzie. Mocz tak długo, zmieniając wodę, aż śledzie będą wystarczająco słone.Pokrój cebulę  i por w krążki, a ryby w plasterki. Ułóż w słoiku śledzie na przemian z cebulą. Ugotuj zalewę octową i ostudzoną zalej śledzie. Zamknij słoik i wstaw do lodówki. Śledzie muszą się przegryść ale już po dwóch dniach smakują wyśmienicie. Do śledzika proponuję ugotowane jajko i sos kawiorowy. Sos kawiorowy to sos z pasty kawiorowej i cremé fraiche. Wystarczy wymieszać składniki i już mamy gotowy sos.

Smacznego!

 

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *