Śledź smażony w zalewie

Kolejna porcja świątecznego śledzia już gotowa, śledź smażony w zalewie octowej. Bardzo popularne danie w Szwecji ale i spotykane w niektórych  regionach Polski.  Szwedzkie śledzie są wspaniałe. Oczyszczone z ości po mistrzowsku są po prostu idealne do smażenia. Takie śledzie lubię, pyszne do chleba czy do ziemniaków. Smażę śledzie z podwójnej porcji. Część wykorzystuję na obiad, a resztę marynuję w zalewie octowej.

śledź smażony
Przepis na śledź smażony

Składniki:

500 g filetów ze świeżego śledzia

5 łyżek tartej bułki

1 jajko, rozmącone

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól i czarny pieprz do smaku

olej do smażenia

Zalewa octowa

¾ l wody

100 ml octu

1½ łyżeczki soli

2 liście laurowe

3 ziarna angielskiego ziela

2 goździki

5 ziaren czarnego pieprzu

1 łyżeczka cukru

Dopraw śledzie solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni. Zanurz śledzie w rozmąconym jajku, a następnie obtocz w bułce wymieszanej z pietruszką. Smaż śledzie po obu stronach na złoty kolor. Przygotuj zalewę gotując wszystkie składniki w rondelku. Zestaw do ostudzenia. Ułóż śledzie w słoiku i zalej zalewą. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *