Śledzie w curry z jabłkami

Śledzie! Bardzo lubię marynowane śledzie ale moja rodzinka za nimi nie przepada. Ograniczam się więc do okresu świątecznego i robię kilka rodzai śledzi w mniejszych ilościach, żeby nacieszyć się ich smakiem na cały rok.

śledzie w curry z jabłkami

W tegorocznym adwencie planuję zorganizować kilka małych przyjęć dla przyjaciół. Bardzo mi się podoba szwedzka tradycja adwentowa. Tutaj praktycznie święta zaczynają się z pierwszym adwentem. Pracodawcy organizują tak zwany julbord czyli stół świąteczny, znajomi odwiedzają się wzajemnie i zapraszają na świąteczne przysmaki. Szwedzi mogą być uważani za trochę zimny naród, ale jeśli chodzi o święta to naprawdę starają się spotkać z przyjaciółmi, a święta przeznaczyć już tylko dla rodziny.  Więc mamy już pierwszy tydzień adwentu za nami i wielkie ucztowanie trwające ponad miesiąc rozpoczęte.

Trzeba rozłożyć swoje siły i jeść według możliwości. Na szwedzkim świątecznym stole jest mnóstwo potraw, które je się w małych porcjach. Wspaniałe przekąski ze śledzi, köttbullar, cielęca galareta ( zimne nóżki), jarmuż, sałatka z buraków, pasztet gęsi, świąteczna szynka…mnóstwo, mnóstwo przysmaków, które w tym roku postaram się Wam przedstawić, bynajmniej te, które jeszcze nie prezentowałam na blogu. Dzisiaj śledzie zaprawione curry z dodatkiem kaparów i jabłka.

Przepis na śledzie w curry z jabłkami

Składniki:

  • 4 filety ze śledzia, solonego
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżki crème fraiche
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 1 jabłko pokrojonego w drobną kostkę
  • 5 cm pora, cienko pokrojonego
  • ½ łyżki curry w proszku
  • ½ łyżki koncentratu jabłkowego
  • sól do smaku
  • koper i czerwony pieprz do dekoracji

Wykonanie:

  • Jeśli masz śledzie solone namocz w zimnej wodzie. Odcedź, osusz papierowym ręczniczkiem i pokrój w kostkę.
  • Obierz jabłko i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj kapary z grubsza. Pokrój cienko pora.
  • Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem, koncentratem jabfikowym i crème fraiche lub kwaśną śmietaną, dopraw solą. Wyłóż do miseczek i udekoruj pieprzem i koprem.

świąteczne śledzie

 

13 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *