Śledzie w musztardzie

Moje śledzie wreszcie wymoczone, więc zaplanowałam przyrządzić po części śledzie w musztardzie jak i śledzie w occie. Uwielbiam śledzie w musztardzie i robię je na każde święta. Zresztą nie tylko święta. Śledzie są pyszne, zdrowe i łatwe w przyrządzaniu. Poza tym łatwo je przechować w lodówce. Nie wszyscy lubią śledzie, ich strata…ha, ha…Nie, nie żartuję. Każdy ma prawo lubić to co chce, a ja baaaaardzo lubię śledzie!

sledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie wiosenne

Składniki:

400 g śledzi marynowanych w occie

Sos

2 łyżki musztardy

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy, prażone i zgniecione w moździerzu

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 łyżka soi kikkoman

4 łyżki koperku

2 łyżki szczypiorku

1 czubata łyżka cukru

100 ml oleju

100 ml kwaśnej śmietany

sól i biały pieprz do smaku

Śledzie przekrój wzdłuż i zwiń i ułóż na półmisku. Przygotuj sos. Posiekaj koperek i szczypiorek. w misce wymieszaj śmietanę z musztardą, gorczycą, soją, cukrem, octem i olejem. Na koniec dodaj koper i szczypiorek. Dopraw sos solą i białym pieprzem. Polej sosem śledzie tak żeby były prawie zakryte. Przykryj folią i wstaw do lodówki na dobę aby smaki się przegryzły.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *