Moje śledzie wreszcie wymoczone, więc zaplanowałam przyrządzić po części śledzie w musztardzie jak i śledzie w occie. Uwielbiam śledzie w musztardzie i robię je na każde święta. Zresztą nie tylko święta. Śledzie są pyszne, zdrowe i łatwe w przyrządzaniu. Poza tym łatwo je przechować w lodówce. Nie wszyscy lubią śledzie, ich strata…ha, ha…Nie, nie żartuję. Każdy ma prawo lubić to co chce, a ja baaaaardzo lubię śledzie!
Śledzie w musztardzie wiosenne
Składniki:
400 g śledzi marynowanych w occie
Sos
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy, prażone i zgniecione w moździerzu
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżka soi kikkoman
4 łyżki koperku
2 łyżki szczypiorku
1 czubata łyżka cukru
100 ml oleju
100 ml kwaśnej śmietany
sól i biały pieprz do smaku
Śledzie przekrój wzdłuż i zwiń i ułóż na półmisku. Przygotuj sos. Posiekaj koperek i szczypiorek. w misce wymieszaj śmietanę z musztardą, gorczycą, soją, cukrem, octem i olejem. Na koniec dodaj koper i szczypiorek. Dopraw sos solą i białym pieprzem. Polej sosem śledzie tak żeby były prawie zakryte. Przykryj folią i wstaw do lodówki na dobę aby smaki się przegryzły.
2 komentarze
Zapisuję Twoją recepturę, bo do testowania nowych smaków śledzi zawsze jestem chętna :)
Wesołych Świąt!
Super, ∆a już połowę zjadłam. Wesołych Świąt!