Śledzie w oleju – jak zrobić śledzie

Lubicie śledzie w oleju? Ja bardzo! Niestety nie mogę przekonać do śledzi mojej rodzinki. Mój mąż jeszcze zje rolmopsa od wielkiego święta i przyznaje mi rację, że polskie śledzie są lepsze od szwedzkich. Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą jak smakują szwedzkie śledzie to wspomnę, że są bardzo słodkie, niektóre z dodatkiem korzennych przypraw. Chociaż uważam się za osobę wszystkojedzącą to jednak śledzie w korzennych przyprawach są jedyne, których po spróbowaniu więcej nie jadłam. No ale każdy ma swój smak, a muszę przyznać, że polske śledzie w oleju zrobiły furorę na moim szwedzkim blogu.

Jak się już domyśliliście tematem dzisiejszego wpisu będą śledzie, dzisiaj śledzie w oleju. Za pewne nie raz każde z Was takie śledzie zrobiło i ma swój własny przepis. Ja lubię moje śledzie w oleju z cebulką do tego zeszkloną na oleju i takie śledzie właśnie przyrządziłam.

 

ŚLEDZIE W OLEJU

Składniki:

1 słoik litrowy

½ kg solonych filetów ze śledzi

200 ml oleju

1 cebula

2 szalotki

czarny pieprz, grubomielony

śledzie w oleju z cebulką

Namocz śledzie w zimnej wodzie przez kilka godzin, w zależności jak bardzo słone śledzie lubisz. Ja moczyłam 6 godzin i zmieniałam wodę 2 razy. Pokrój cebule w cienkie talarki i zeszklij na łyżce oleju z dodatkiem pieprzu. Ostudź. Kiedy śledzie są już wystarczająco słone pokrój je na kawałki. W szklanym słoiku układaj śledzie na przemian z cebulą i podlewaj po trosze olejem. Zakończ cebulą i olejem.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *