Śledzie w pomidorach z chili i sherry

Śledzie absolutnie królują na naszym świątecznym stole. Dzisiaj chcę Wam zaproponować śledzie w pomidorach z dodatkiem chili i sherry. Wspaniałe śledzie lekko słodkie z delikatnym posmakiem sherry i chili.

śledzie w pomidorach z sherry

Przepis na śledzie w pomidorach z chili i sherry

Składniki:

  • 200 g śledzi, solonych
  • pół średniej wielkości pora
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki sherry, u mnie wytrawne
  • otarta skórka z pół pomarańczy
  • szczypta chili, lub wedle smaku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Śledzie namocz w zimnej wodzie, odcedź i pokrój. Pokrój por.
  • W misce wymieszaj ketchup, przecier pomidorowy, skórkę otartą z pomarańczy, sherry, olej oraz przyprawy. Dodaj śledzie i por i wszystko wymieszaj.
  • Przełóż śledzie do słoika i odstaw na conajmniej 1 dzień.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *