Śledzie ze śliwką, cebulką i orzechami

Święta, święta i po świętach, a ja wciąż cieszę się świątecznymi resztkami. Śledzie, chyba moje ulubione świąteczne danie podjadam codziennie…Zrobiłam ich mnóstwo, a śledzie ze śliwką, cebulką i orzechami to dla mnie tegoroczny hit!

Niestety do śledzi nie mogę przekonać reszty domowników. No cóż, więcej dla mnie!

śledzie ze śliwką
Przepis na śledzie ze śliwką, cebulką  orzechami

Składniki:

słoik ¾ l

5 filetów z solonych śledzi

10 wędzonych śliwek

3 szalotki drobno posiekane

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

100 ml oleju

sól i pieprz do smaku

odrobina suszonego tymianku

przepis na śledzie solonePokrój śledzie wzdłuż na paski. Na każdy kawałek połóż śliwkę, zwiń w koreczek i nakłuj drewnianą wykałaczką. Ułóż śledziowe koreczki na przemian z posiekanymi orzechami i drobno pokrojoną cebulką w szklanym słoiku i zalej olejem. Dopraw tymiankiem, popieprz i dopraw solą w razie potrzeby. Śledzie smakują najlepiej jak się przegryzą. 1-2 dni w lodówce i już są pełne smaku.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *