Ślimaczki drożdżowe z nutellą

czekoladowe slimaczki

Wyczerpał mi się zapas słodkich bułeczek i drożdżówek w zamrażalce. Upiekłam dzisiaj ślimaczki drożdżowe z nutellą. Strzał w dziesiątkę, bo takie czekoladowe ślimaczki smakują super i prawdę mówiąc znowu pustki…

slimaczki drozdzowe z nutella

Przepis na ślimaczki drożdżowe z nutellą

Składniki:

Ciasto drożdżowe 

  • 50 g drożdży
  • 150 g masła, miękkiego
  • 2 ½ dl mleka
  • 2 ½ dl śmietanki
  • 1½ łyżeczki soli
  • 100 ml cukru
  • 1 łyżeczka kardamonu, ugniecionego w moździerzu
  • 3 st żółtka
  • 1,3 l mąki pszennej

Nadzienie

  • 1 słoik nutellii
  • 5 łyżek czekolady, grubo posiekanej, około 100 gram
  • jajko do posmarowania

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku i śmietanie. Dodaj cukier, mąkę, kardamon i sól. Zacznij zagniatać ciasto przy pomocy asystenta kuchennego lub ręcznie. Dodaj żółtka i masło. wyrabiaj ciasto przez 20 minut, po czym odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Rozwałkuj dwa prostokąty o wielkości 25 x 40 cm i posmaruj nutellą,a nastepnie pokrusz czekoladę. Zwiń w rulon i pokrój na 2 cm grubości kawałki. Posmaruj jajkiem i ponownie zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piecz ślimaczki w piekarniku na 225ºC (termoobieg) przez 10 minut.

slodkie buleczki

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *