Słodka tarta dyniowa z ricotta i pistacjami

Tarta to takie wdzieczne ciasto, bo mozna sklecic na poczekaniu. Tak własnie było z tarta dyniowa, ktora niedawno upiekłam. A wszystko zaczeło sie od tego, ze kupiłam dynie, ktora bylam zmuszona wykorzystac bardzo szybko. Wiec najpierw byla babka czekoladowa z dynia, pozniej placki z dynia, a teraz czas na słodka tarta dyniowa z ricotta i pistacjami.

Przepis na slodka tarta dyniowa z ricotta i pistacjami

Składniki:
12 porcji

Ciasto kruche na tarte

  • 100 g masła, miękkiego
  • 180g mąki pszenne
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie do tarty

  • 250g sera ricotta
  • 4 jaja
  • 3 dl puree z dyni
  • 1 ½ dl cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  •  ½ łyżeczki cynamonu
  • 100g pistacji, waga nieobrane

Wykonanie:

  • Zacznij od spodu do tarty. Wymieszać wszystkie składniki i zagniec lekko ciasto.  Wyloz ciastem okragla foremke o średnicy 26 cm i ruchomym dnie. Brzeg ciasta obloz paskami folii aluminiowej. Wstaw  formeke do lodówki na conajmniej 30 minut. Podpiecz spod w piekarniku nagrzanym na 200 ° C, zaledwie 5 minut.
  • Ubij jaja z cukrem i  wanilje na puszysto. Trzepaczka wmieszaj ser ricotta, cynamon, mąke ziemniaczana i dynie.
  • Wyloz nadzieniena podpieczony wczesniej spod tarty.
  • Posyp tarte posiekanymi pistacjami.
  • Piecz tarte w piekarniku na 150 ° C (termoobieg), około 45 minut.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *