Słodka tarta z amerykańską borówką

Słodka tarta z amerykańską borówką czyli szybki deser w środku tygodnia, a co! Widzieliście amerykańskie borówki na rynku? Są niesamowitych rozmiarów…Mam nadzieję, że nie są nawozowane, chociaż w tym roku hodowcy robią wszystko aby coś im urosło i niestety kosztem nas konsumentów. Rozglądając się za ogórkami na rynku podeszła do mnie starsza pani i wręcz odradziła mi ogorki, na które właśnie się szykowałam. Dobrze, że jej posłuchałam bo trafiłam na dziadka, który sprzedawał ekologiczne ogórki z działki…Kupiłam wszystkie jakie miał i nie pożałowałam. Słodka tarta na szczęście smakuje borówkami, więc na to wygląda, że jej rozmiary były uzależnione od deszczowej pogody. Leśne jagody w tym roku choć ich było mało też osiągały sporych rozmiarów…

słodka tarta z borówkami

Słodka tarta z borówką to obowiązkowe ciasto latem. Moim domownikom najlepiej smakuje z lodami lub sosem waniliowym. To ciasto jest na jedno posiedzenie! Prezentuje się wspaniale i smakuje bosko! Po prostu znika w mgnieniu oka! To dobrze, bo zaraz mogę zrobić następne ciasto!

tarta_przepis

Słodka tarta z borówką

Składniki:

okrągła i szczelna foremka

Kruche ciasto

30 g zmielonych migdałów

100 g cukru trzcinowego

½ łyżeczki soli

300 g pszennej mąki

2 duże żółtka

50 ml zimnej wody

200 g zimnego masła

Tarta

500 g borówki amerykańskiej

2 łodygi rabarbaru

3 łyżki skrobii ziemniaczanej

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 łyżeczka kardamonu

jajko do posmarowania

3 łyżki trzcinowego cukru + 1 łyżka do posypania

tarta owocowa z borówką amerykańską

Pokrój masło, dodaj mąkę, migdały, żółtka i delikatnie połącz w całość. Kiedy już zrobi się kruszonka dodaj zimną wodę. Zagnieć do połączenia składników. Nie zagniataj zbyt długo, bo wtedy ciasto traci na  kruchości. Podziel ciasto na dwie części, jedną trochę większą aby wyłożyć dno formy. Rozwałkuj między dwoma kawałkami folii. Wyłóż formę po brzegi większym kawałkiem, owiń folią. Drugi placek rozwałkuj również między kawałkami folii. Włóż oba placki do lodówki (jeden z formą) na 2 godziny.

owocowa tarta

Nastaw piekarnik na 175ºC. Podziel rabarbar na kawałki i wymieszaj z borówkami, cukrem, skrobią, wanilią i kardamonem. Wysyp na schłodzony spód. W placku przeznaczonym na wierzch tarty wytnij dekoracyjne otwory i przykryj nim szczelnie owoce. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Podawaj na ciepło z lodami lub letnią z sosem waniliowym.

 

 

SparaSpara

27 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *