Słodka tarta z letnich owoców i czekoladowych krówek

Słońce przygrzewa jak przystało na prawdziwe lato. Proponuję więc szybki, nie powiem że lekki ( no chyba że użyjesz odtłuszczonej smietany i zrezygnujesz z cukru) deser z letnich owoców i czekoladowych krówek na spodzie z ciasta kruchego.

Spód do tarty możesz przygotować wcześniej, nawet zamrozić.

Przepis na słodką tartę  z malin, jagód i truskawek

Składniki:

  • 3 dl mąki
  • 1 dl startych ciastek typu graham
  • 150 g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru

Nadzienie

  • 1 l różnych owoców , jagody, maliny, truskawki
  • 3 dl śmietany kremówki
  • 200 g Fudge

Wykonanie:

  • Zacznij od kruchego spodu. Zmiel ciastka, dodaj mąkę, cukier, masło i wodę. Zagnieć lekko ciasto, zawin w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Rozwałkuj cienko ciasto na okrągłą formę o średnicy 26 cm. Piecz spod do tarty na 175 º C(termoobieg), około 10 minut.
  • Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Tymczasem podgrzej czekoladowe krówki w małym rondelku, aż się roztopią, po czym wylej masę krówkową na spód do całkowitego schłodzenia.
  • Umyj owoce i osusz, podziel truskawki na pół jak są duże.
  • Ubij śmietanę i wymieszaj z częścią malin i jagód.
  • Ułóż masę  na spodzie i udekoruj resztą owoców.

Jagody 2012

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *