Słodki pudding z drożdżowej babki

Słodki pudding to ulubione śniadanie moich dzieci. Jak zauważyliście piekę  bardzo dużo. Od czasu do czasu zostanie mi jakiś kawałek chleba czy drożdżowej babki. Resztek nie wyrzucam! Chleb za nim będzie bardzo czerstwy kroje w kostkę i mrożę. Taki chleb jest jak znalazł na grzanki do zupy czy lekkiej sałatki Cezar, a z drożdżowego ciasta jak np. drożdżowej babki można upiec słodki pudding.

slodki pudding

Przepis na słodki pudding z babki drożdżowej 

Składniki:

  • ½ kg drożdżowego ciasta
  • 2 dl śmietanki
  • 2 dl mleka
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka migdałowych płatków

Wykonanie:

  • Pokroj ciasto drożdżowe w kostkę. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem. Wysyp dno formy ciastem.
  • Ubij jajka z cukrem, mlekiem i śmietaną i polej ciasto. Zostaw na godzinę lub na noc aby płyn wsiąknął w ciasto.
  • Posyp pudding migdalowymi platkami i podpiecz na 175ºC (termoobieg) przez około 25 minut.
  • Podawaj słodki pudding na ciepło lub letni z jogurtem i dżemem.

slodki pudding z resztek babki drozdzowej

SparaSpara

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *