Słodkie bułeczki z dynią i czekoladą

Została mi porcja dyniowego kremu, wystarczająca duża aby upiec słodkie bułeczki. Bułeczki z dynią już kiedyś piekłam. Pamiętam, że ten wypiek bardzo mi wtedy smakował. Postanowiłam go wzbogacić czekoladą. Słodkie bułeczki wyszły bardzo apetycznie. Czekolada delikatnie podkreśliła smak smak dyniowego nadzienia. Jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Rozglądam się za kolejną dynią, bo coś czuję, że dyniowe bułeczki będę piekła przez całą jesień.

buleczki

Słodkie bułeczki

Składniki:

24 bułeczki

700 g pszennej mąki

35 g drożdży

500 ml podgrzanego mleka

150 g cukru

1 łyżka cynamonu

80 g rozpuszczonego masła

1 jajko + 1 jajko do posmarowania

1 łyżeczka soli

300 g dyniowego kremu, tutaj przepis

200 g gorzkiej czekolady

slodkie-buleczki

Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj cukier, mąkę i zagnieć ciasto. Następnie dodaj jajko cały czas zagniatając ciasto. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło z cynamonem. Zagniataj aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od brzegów naczynia. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Złóż kilka razy, odczekaj 5 minut. Podziel ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkuj w prostokąt i posmaruj dyniowym kremem. Posyp grubo pokrojoną czekoladą i zwiń ciasto w rulon. Podziel na małe kawałki w kształcie trapezu. Ułóż bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przez środek każdej bułki zrób podłużny odcisk palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Posmaruj bułeczki jajkiem, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

W między czasie nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 210ºC lub według piekarnika). Wstaw blaszkę do piekarnika (na termoobiegu można piec dwie blachy  na raz) i piecz bułeczki przez około 10-15 minut. Po połowie czasu można blaszki przekręcić. Upieczone bułeczki ostudź na metalowej kratce i oprósz cukrem pudrem.

słodkie bułeczki

Bułeczki o podobnym kształcie piekłam z makiem. Lubię drożdżowe wypieki, bo można je modelować na wiele sposobów.

SparaSpara

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *