Słodkie bułeczki z kardamonem, czekoladą i orzechami

drozdzowe

Uwielbiam piec ciasta, a kiedy już się do tego zabiorę to z pełną  parą. Drożdżowe, słodkie bułeczki zawsze piekę z podwójnej porcji, bo lubimy je bardzo… Po prostu idą jak woda. Moje dzisiejsze wypieki to słodkie bułeczki z dodatkiem kardamonu, czekolady, orzechów i migdałów.

Teraz siedzę sobie wygodnie na kanapie i zajadam się moim wypiekiem. To i ówdzie slychać donośne mlaskanie…

Składniki:

Na 38 sztuk:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 dl mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ dl cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 13 dl mąki pszennej
  • 1 jajko do posmarowania

Nadzienie:

  • 100 g płatków migdałów
  • 100 g orzechów laskowych
  • 150 g masła
  • 1 dl brązowego cukru
  • 80 g czekolady, białej, gorzkiej czy mlecznej

Wykonanie:

  • Roztop masło i dodaj mleko.Utrzyj drożdże z cukrem w misce i zalej mlekiem z masłem.
  • Dodaj mąkę, sól i kardamon i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, 15 minut przy pomocy asystenta kuchennego.
  • Zostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem, aż podwoi objętość.
  • Tymczasem zrumień orzechy na patelni, po czym dodaj brązowy cukier.   Mieszaj cały czas, aż utworzy się  karmel. Zdejmij z ognia o pozostaw do schłodzenia. Posiekaj grubo czekoladę.
  • Wyłóż ciasto na stolnicę i podziel na dwie części. Rozwałkuj ciasto na dwa prostokąty. Zetrzyj masło na tarce i podziel równomiernie na cieście wraz z nadzieniem. Zwiń prostokąty w rulony i podziel kawałki, około 2 cm  grubości.
  • Umieść kawałki w foremkach mufinowych i zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem, na 30 minut.
  • Posmaruj bułeczki jajkiem, posyp migdałami i piecz w temperaturze 250 º C, około 10 minut.

Układamy nadzienie na cieście drożdżowym

Gotowe bułeczki jeszcze trzeba posmarować jajkiem i posypac migdałami.

A tak kusząco wyglądają bułeczki po przekrojeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *