Słodkie bułeczki z makiem

Zostało mi trochę maku więc postanowiłam upiec bułeczki z makiem, a właściwie z masą makową. Uwielbiam wypieki z makiem, więc kiedy przygotowuję makowe nadzienie to zawsze więcej, bo wiem, że zaraz zamarzą mi się słodkie bułeczki z makiem.

słodkie bułeczki z makiemBułeczki z makiem to tradycyjne słodkie bułeczki wykonane z drożdżowego ciasta. Dzisiaj je trochę fikuśnie pokroiłam, więc prezentują się całkiem niezwykle.

Przepis na słodkie bułeczki z makiem

Składniki:

na 20 bułeczek

Ciasto drożdżowe

½ l ciepłego mleka

50 g świeżych drożdży

180 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

180 g miękkiego masła

1 ½ łyżeczki soli

1 jajko + 1 jajko do posmarowania

około 1kg pszennej mąki

słodkie bułeczki z makiemMleko podgrzej do 37ºC. Rozpuść w nim drożdże i cukier. Przelej wszystko do dużej misy, u mnie misa od asystenta kuchennego. Dodaj mąkę i jajko i zagnieć ciasto. Dodaj teraz sól i miękkie masło w kawałkach i zagniataj jeszcze przez kilka minut do uzyskania puszystego ciasto. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy, przykryj ściereczką i pozostaw na 10 minut. Podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj w prostokąt o grubości 1cm.

Nadzienie makowe

200 g gotowanego maku z paczki

100 ml mleka

80 g masła

5 łyżek miodu

50 g cukru

3 łyżki likieru amaretto

po 50 g migdałowych płatków, rodzynek, suszonych fig, kokosowych wiórków

Lukier cytrynowy

400 ml cukru pudru

4 łyżki soku z cytryny

drożdżowe z makiemGotowy mak z paczki zalej mlekiem. Na patelni rozpuść masło i dodaj miód, po czym cukier. Smaż i mieszaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj mak i bakalie i smaż przez 5 minut. Na koniec dodaj amaretto i wymieszaj, lekko odparuj. Gotową masę makową pozostaw do ostygnięcia. Rozsmaruj masę makową na cieście i każdy prostokąt zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku jak bułki cynamonowe. Krój rulony na kawałki na kształt trapeza o dwóch równych bokach. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem. Każdą bułeczkę przyciśnij wzdłuż palcem, tak, że po bokach utworzą się” pawie oczy”, a palec prawie cały schowa się w cieście. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku na 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu około 15 stopni więcej) przez 10-12 minut.

Puder i sok utrzyj na jednolitą masę. Lukier powinien być dosyć gęsty. Ostygnięte bułeczki pomaluj cytrynowym lukrem.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *