Słodkie cynamonki z jagodami

Szwedzkie, słodkie bułeczki cynamonowe przeszły u mnie ostatnio metamorfozę. Tym razem upiekłam cynamonki z jagodami.

Do wypieku tego typu bułeczek mam mój wypróbowany przepis, który lekko zmodyfikowałam, a mianowicie dodałam więcej cukru i tłuszczu, no i oczywiście te cudowne w smaku jagody.

Przepis na cynamonki z jagodami (28 sztuk)

Składniki:

  • 50 drożdży, świeżych
  • 5 dl ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 dl cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 14-15 dl mąki

Nadzienie

  • 100g masła
  • 1 ½ dl cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 5 dl świeżych jagód
  • 2 dl cukru perłowego
  • 1 jajko do posmarowania

Wykonanie:

 

  • Roztop masło. Pokrusz drożdże z cukrem w misce i zalej ciepłym  mlekiem.
  • Dodaj mąkę po trochu i sól. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, 15 minut mechanicznie.
  • Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyłóż ciasto i podziel na dwie części. Rozwałkuj na dwa prostokąty.
  • Wymieszaj składniki na nadzienia i rozsmaruj na plackach. Posyp równomiernie jagodami, a następnie zwin w rulon i podziel na krążki o grubości 2 cm.
  • Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem. Niech jeszcze porosną ze 30 minut.
  • Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp perłowym cukrem.
  • Piecz cynamonki z jagodami w temperaturze 250 º C, termoobieg, około 10 minut.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *