Słoneczna tarta ze szpinakiem i feta

Tartę można przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję Wam bardzo dekoracyjną tartę ze szpinakiem. Prosta i pyszna tarta odrywana, która wspaniale pasuje do bufetu, typu “hand pies”. Wytrawne tarty robię często, choć ostatnio całkiem o nich zapomniałam.

Tarta szpinakowa to moja ulubiona. Często łączę szpinak z wędzonym łososiem jak w tej tarcie. Ponieważ szpinak jest neutralny w smaku, można go skomponować z czymś bardziej wyrazistym w smaku. Dzisiaj zdecydowałam się na owczą feta.

słoneczna tarta szpinakowa

Tarta ze szpinakiem

Składniki:

Ciasto na tartę

360 g mąki

250 g masła, zimnego

2 łyżki zimnej wody

Nadzienie do tarty

400 g świeżego szpinaku

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

150 g feta

6 suszonych pomidorów w oliwie

1 jajko

2 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

1 łyżka sezamu do posypania

tarta szpinakowa przepisPosiekaj masło nożem, dodaj mąkę, wodę i zagnieć delikatnie ciasto na tartę, owiń folią i włóż do lodówki na godzinę. Przystąp do przyrządzania nadzienia. Opłucz szpinak i pokrój   grubo. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na oliwie, dodaj szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zgnieć feta widelcem, pokrój pomidory, dodaj jajko, szpinak i wszystko wymieszaj.

Rozwałkuj ciasto na dwa okrągłe placki, jeden placek większy o 2 cm. Ułóż mniejszy placek na blasze wyłożonej pergaminem. Ułóż na placku nadzienie, na środku uformuj kulę, a wzdłuż brzegu uformuj krąg. Przykryj nadzienie większym plackiem. Na środku połóż do góry dnem miseczkę o średnicy co uformowana kula nadzienia. Nożem natnij tartę w koło do brzegów miski i każdy kawałek wykręć nadzieniem do góry. Posmaruj olejem i posyp sezamem. Piecz tartę na 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu około 10 stopni więcej) przez 30 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.

tarta słonecznaDo tarty świetnie pasuje dip na bazie jogurtu. Przyrządziłam go tutaj z czosnkiem i mieszanką ziołową przypraw jak oregano, bazylia i papryka.

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *