Smaczne ciasto ucierane z cynamonem i orzechami

Po raz pierwszy złamałam trend i upiekłam ciasto ucierane z nadzieniem podobnym do tego co używam do szwedzkich bułeczek cynamonowych. Nadzienie cynamonowe wzbogaciłam włoskimi orzechami oraz zamieniłam biały kryształ na  brązowy. Ciasto wyszło niezwykle puszyste i wilgotne. Nic dziwnego , że zostało zjedzone w mgnieniu oka.

Przepis na ciasto z cynamonem i orzechami (12 porcji)

Składniki:

  • 3 ½ dl mąki
  • szczypta soli
  • 1 ½ dl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ¾ dl mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
Nadzienie cynamonowe
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 dl brązowego cukru
  • 1 dl posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cynamonu
Lukier
  • 1 dl cukru pudru
  • 1 łyżka wody

Wykonanie:

  • Wymieszaj suche składniki w dużej misce. Dodaj roztrzepane jajko z mlekiem.
  • Następnie wmieszaj roztopione, schłodzone masło.
  • Wylej ciasto do foremki o wielkosci 25 x 35 cm, wyłożonej pergaminem.
  • Zrób nadzienie i rozsmaruj na powierzchni ciasta. Piecz ciasto na 160ºC (termoobieg), około 30 minut.
  • Utrzyj cukier z wodą na gładki lukier i posmaruj jeszcze ciepłe ciasto.

codojedzenia

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *