Smaczne pierogi z truskawkami na słodko

Jestem ogromną wielbicielką pierogów na słodko, koniecznie z owocami. W sezonie truskawkowym zawsze robię pierogi z truskawkami, które podaję z kwaśną, gęstą śmietaną i posypane cukrem pudrem. Pierogi owocowe to dla mnie doskonałe  danie na obiadna kolację, jak również wspaniały deser.

codojedzenia

Przepis na pierogi z truskawkami na słodko (40 sztuk)

Składniki:

  • 7 ½ dl mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 2 ½ dl gorącej wod
  • 1 kg świeżych truskawek
  • 2 ½ dl kwaśnej śmietany
  • cukier puder

Wykonanie:

  • Zagnieć ciasto z mąki, jajka, soli i oleju, stopniowo dodając gorącą wodę.
  • Zagniataj co najmniej dziesięć minut, aż ciasto będzie jedwabiste i gładkie.
  • Odstaw ciasto na pół godziny.
  • Rozwałkuj ciasto cieńko, na grubość 2 mm, na stolnicy lekko posypanej mąką. Szklanką wycinaj kółka (7-10 cm średnicy), a następnie na każde z nich nakładaj pokrojone w kostkę truskawki  i lep na kształt półksięzyca.
  • Zagotuj wodę w dużym rondlu, lekko osoloną.
  • Gotuj pierogi, nie za dużo na raz, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie jeszcze przez następną minutę.
  • Ugotowane pierogi podawaj polane śmietaną, ze świeżymi truskawkami, posypane cukrem pudrem.

Pierogi z truskawkami to oczywiście następny, ulubiony przysmak mojego taty.

Truskawki 2012

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *