Smaczny sos do makaronu z grzybami i kalafiorem

Smaczny sos do podstawa dania z makaronem. To właśnie sos sprawia, że spaghetti czy  fusilli smakują wybornie. Jestem wielbicielką wszystkich sosów zwłaszcza tych do makaronów. Co i rusz wymyślam nowy i smaczny sos. Lubię też makarony o wyszukanych kształtach. Od razu zaznaczam, że kształt nie wpływa na smak makaronu ale sos z jakim go się poda…he, he… Sos z grzybami, serem, boczkiem i kalafiorem to moje ostatnie odkrycie. Sos na bazie dwóch serów jest  kremowy i aromatyczny.

smaczny sos

Do sosu wykorzystałam boczniaki. Są to bardzo smaczne grzyby. Rozrywam je na małe kawałki. Przypominają wtedy do złudzenia kawałki kurczaka jak ktoś bardzo chce aby je przypominały… Serio, boczniaki smakują wyśmienicie. Pewnie Was zdziwi fakt, że dodałam kalafior. Co prawda nie jest to typowy mac cheese z kalafiorem, ale makaron z kalafiorem to oryginalna kombinacja.

Smaczny sos do makaronu

Składniki:

4-5 porcji

400 g grzybów,

3 łyżki masła

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

100 g wędzonego boczku

125 g żółtego sera, u mnie provolone

1 mały kalafior

200 g philadelphia

150 g mleka lub śmietanki

1 doniczka świeżej bazylii

½ łyżeczki suszonego rozmarynu

1 łyżeczka czarnego pieprzu

250 g makaronu, waga sucha

smaczny sos do makaronu

Pokrój boczek w kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Smaż aż cebula zeszkli się. Na drugiej patelni rozgrzej masło i smaż boczniaki porozrywane na kawałki. Smaż małymi porcjami. Wtedy grzyby smażą się, a nie gotują w płynie, który wydzielają. Usmażone grzyby dodaj do cebuli i boczku. Wlej śmietankę, dodaj serek philadephia, pokrojoną bazylię, sól i przyprawy. Zagotuj sos i dodaj utarty provolone. Podziel kalafior na różyczki i blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. W drugim garnku ugotuj makaron al dente. Odcedź makaron i zachowaj szklankę wody od gotowania. Wybierz grubszy makaron jak penne, spiralki czy jak na zdjęciu trottole z mąki durum. Dodaj do sosu odcedzony kalafior, następnie makaron i wymieszaj. Jeśli sos jest za gęsty dodaj wodę. Podaj danie na gorąco.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *