Smażona cukinia na ostro

Smażona cukinia na ostro. Prostszego dania chyba nie ma. Ja przepadam za takimi cukiniowymi plackami, chociażby z tego powodu, że nie muszę trzeć cukinii na tarce.

Cukinia to takie wdzięczne warzywo, którego nawet nie trzeba obierać. Wiadomo, że najwięcej witamin i minerałów jest zawsze w skórce. Poza tym ten zielony kolor… po prostu cieszy oczy!

cukinia panierowana i smazona

Do cukinii przygotowałam specjalną panierkę z jajka, płatków chili i startej skórki z cytryny.  Ciekawiej i smaczniej!

Smażona cukinia na ostro

Składniki:

2 porcje

  • 1 cukinia, śedniej wielkości
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • czarny pieprz do smaku
  • 200 ml tartej bułki
  • olej do smażenia

Dodatki

Wykonanie:

  • Pokrój cukinię w plasterki i posól.
  • Wymieszaj jajko z mąką kukurydzianą, skórką, pieprzem i chili. Maczaj plastry cukinii w przygotowanej mieszance, a następnie obtocz w bułce i usmaż je na patelni.
  • Podawaj smażoną cukinię z sosem chili.

z cukinii

 

Cukinia należy do domowego przysmaku. Roladki z grillowanej cukinii bigos z cukinii czy placki z cukinii to najczęściej przyrządzane przeze mnie potrawy nie mówiąc o słodkościach jak ciasto ucierane z cukinią. A jak Wy przyrządzacie cukinię?

Nie zapomnijcie o przepisie miesiąca, którego tematem w sierpniu jest cukinia. Czekam na Wasze przepisy!

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *