Smażony dorsz z boczkiem i karmelizowaną kapustą

dorsz z boczkiem i karmelizowana kapusta

Nigdy bym nie wpadła na pomysł aby zrobić danie rybne z boczkiem. Natomiast karmelizowaną białą kapustę robię często, właśnie do różnego rodzaju ryb. Słodko kwaśny smak kapusty lekko al dente bardzo dobrze współgra z ryba, a w tym przypadku i boczkiem.

Lubicie puree ziemniaczane? Ja za bardzo nie przepadam, ale kiedy wymieszam ziemniaki ze szpinakiem i odrobina kwaśnej śmietany to już jest coś. Spróbujcie sami !

smazony dorsz

Smażony dorsz z boczkiem

Składniki:

5 porcji

  • 600 g dorsza (filety)
  • 50 g boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie plastry
  • 300 g poszatkowanej kapusty
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 5 łyżek octu winnego
  • sol i pieprz do smaku
  • 20 g masła + 20 g do kapusty
  • 2 łyżki leju

Puree ziemniaczane

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100 g młodego szpinaku
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany

Wykonanie:

  • Zacznij od ugotowania ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedź, zmiksuj z dodatkiem szpinaku i śmietany.
  • Rozpuść  cukier, ostrożnie aby się nie przypalił. Dodaj masło po czym ocet winny i poszatkowaną kapustę. Mieszaj od czasu do czasu, po czym zmniejsz ogień, przykryj pokrywką na 10 minut. Dopraw sola i czarnym pieprzem, grubo zmielonym.
  • Dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki posól i lekko popieprz z obu stron. Rozpuść masło na rozgrzanej patelni, dodaj olej. Smaż rybę po minucie po każdej stronie.
  • Na drugiej patelni ułóż podłużne plastry boczku. Smaż na wolnym ogniu, az sie zrumienią. Odsącz na papierowym ręczniku, zwiń lekko za nim wystygnie.
  • Podawaj smażonego dorsza  z ziemniaczno szpinakowym puree, karmelizowaną  kapustą i boczkiem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *