Smażony dorsz , ziemniaczne puree, zrumienione kapary i karmelizowana marchewka…czyli smaczny obiad z dorsza, który doceni cała rodzina. Dorsz to bardzo smaczna ryba, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Najłatwiejszym jest smażony dorsz. Posolą i przyprawioną rybę smażę krótko na maśle. Ryba jest soczysta, lekko się dzieli i delikatnie błyszczy. Tak usmażona ryba nie tylko dorsz jest najsmaczniejsza.
Jakie dodatki lubicie do smażonego dorsza? Często przyrządzam dorsza z grzybami. Czasami podaję go z sosem aioli. Lubię dorsza z risotto. Dzisiaj proponuję tradycyjne puree ziemniaczane, zrumienione kapary i karmelizowaną marchewkę. Smaczny obiad z ryby.
Smażony dorsz
4 porcje
Składniki:
600 g fileta z dorsza
sól i pieprz do smaku
50 g masła
3 łyżki kaparów w zalewie
Karmelizowana marchewka
4 duże marchewki
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i czarny pieprz do smaku
Ziemniaczane puree
600 g ugotowanych ziemniaków
25 g masła
100 ml ciepłego mleka
Obierz marchewkę i pokrój na grube plasterki. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 10 minut. Odcedź marchewkę. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj miód i mieszaj aż miód stanie się płynny. Dodaj marchewkę i smaż przez 10 minut. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedź i miksuj mikserem, dodając po chwili masło, a potem mleko. Miksuj aż puree będzie gładkie i puszyste. Na samym końcu usmaż rybę. Oprósz dorsza solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni. Usmaż rybę na złoty kolor. Ryba powinna być w środku błyszcząca. Wyjmij rybę na talerz, dodaj ziemniaczane puree i marchewkę. Na patelni, na której była smażona ryba zrumień kapary. Posyp danie kaparami i podaj z kawałkiem cytryny. Smacznego!
1 comment
Muszę spróbować tego przepisu, bo już dorsz za mną chodzi. Niedawno robiłam go pod porową pierzynką – coś pysznego :)