Dyniowy śmietankowiec -tort dyniowy

Dyniowy śmietankowiec chodził za mną od dawna. Wiem , że dyniowy śmietankowiec to pyszny deser, więc ze spokojnym sumieniem przygotowałam ten deser dla naszych niedzielnych gości. Jest to bardzo prosty tort dyniowy- deser na zimno, a co najważniejsze można go przyrządzić wcześniej. Tak więc dyniowy śmietankowiec powstaje u mnie na ogół na dzień przed podaniem, a w dniu kiedy planuję gości oddaję się gotowaniu na spokojnie.

śmietankowiec dyniowy

Smak śmietankowca w dużej mierze zależy od dyni i pomarańczy. Kiedyś przyrządzałam ten tort używając koncentratu pomarańczowego. Koncentraty niestety są gorzkie, bo soki są wyciskane z całych pomarańczy. Dlatego lepiej wycisnąć sok ze świeżych pomarańczy.

Dyniowy śmietankowiec

Składniki:

Okrągła forma o średnicy 23 cm

Spód

150 g ciastek digestive

50 g orzechów, u mnie migdały i pekan

50 g rozpuszczonego masła

dyniowy_smietankowiec_na zimno

Połam ciastka i zmiksuj z orzechami w malakserze. Roztop masło i dodaj do ciastek. Zmiksuj jeszcze raz. Przełóż do formy i rozprowadź równomiernie po dnie. Włóż do lodówki.

dyniowy śmietankowiec na zimno

Masa śmietankowo dyniowa

350 g puree z upieczonej dyni hokkaido

250 ml soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego

250 ml śmietanki

300 g cukru

9 listków żelatyny

350 śmietanki

500 g śmietankowego twarogu

Curd z marakui

3 owoce marakui

½ cytryny, sok

1 łyżeczka kukurydzianej skrobii

25 g cukru

1 żółtko

1 jajko

25 g masła

Do dekoracji

świeże figi

owoce physalis (jagoda peruwiańska)

tort dyniowy

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Zagotuj śmietankę z cukrem i pomarańczowym sokiem. Dodaj puree z dyni i gotuj przez 10 minut, następnie przetrzyj przez sito i wlej z powrotem do garnka. Doprowadź do wrzenia, dodaj odciśniętą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Ugotuj curd z marakui. W małym garnuszku umieść wydrążony miąższ z owoców. Zagotuj i gotuj przez 2 minuty. Przetrzyj przez sito i włóż z powrotem do garnuszka. Wymieszaj jajko, żółtko, cukier i sok z cytryny. Dodaj do marakui, wymieszaj i doprowadź krem do wrzenia, nie gotuj. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Ubij śmietankę na półpłynnie. Dodaj twarożek i ubijaj do połączenia składników. Następnie dodaj powolnym strumieniem krem dyniowy cały czas ubijając, uważając aby nie zrobiły się kluski (krem zawiera żelatynę). Wylej masę śmietankową na spód i wstaw do lodówki. Kiedy śmietankowiec stężeje posmaruj wierzch curdem.

dyniowy śmietankowiec na zimno

Śmietankowiec dyniowy warto udekorować figami i physalis. Są to sezonowe owoce typowo jesienne i świetnie pasują do lekkiej śmietankowej konsystencji tortu.

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

21 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *