Sniadaniowe buleczki orkiszowe ze slonecznikiem

Chrupiace , swiezo upieczone buleczki ze slonecznikiem. Pachnie w calym domu! Tylko je jesc.

Przepis na sniadaniowe buleczki orkiszowe ze slonecznikiem

Składniki:

na 16 buleczek

  • 50g świeżych drożdży
  • 250 g mąki durum
  • 250 g pelnoziarnistej maki orkiszowej
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 7 dl wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 dl + 3 łyżki słonecznika do posypania

Wykonanie:

  • Drożdże rozpuść w wodzie, wlej oliwe.
  • Dodaj wszystkie suche składniki i zagniec gładkie ciasto. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, najchetniej przy pomocy asystenta kuchennego.
  • Zostaw ciasto do wyrosniecia na 30 minut.
  • Kształtuj kulki o wadze 90 g. Mi wyszlo 16 bulek. Popedzluj buleczki  wodą, posyp ziarnami słonecznika i pozostw do wyrosniecia jeszcze raz, na okolo 20 minut.
  • Piecz buleczki w piekarniku na 225 º C (termoobieg) przez 15-20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *