Snickerdoodles amerykańskie ciasto z cynamonem

Snickerdoodles to amerykańskie ciasto z cynamonem. Właściwie snickerdoodles piecze się jako małe kruche ciasteczka obtoczone w cynamonie wymieszanym z cukrem.

Wypróbowałam snickerdoodles jako ucierane ciasto. Przypomina ono trochę brownies czy  blondies , ale jest o wiele puszyste, a ten zapach cynamonu…Jestem zakochana w cynamonie, więc to ciasto przypadło mi do smaku. Ciasto jest bardzo proste w pieczeniu. Nieco gęste w prrzygotowaniu ale wyrasta bardzo puszyście!

snickerdoodles

Snickerdoodles

Składniki:

250 g masła, miękkiego

3 dl cukru jasnego, brązowego cukru + 3 łyżki do posypania

1 dl cukru muscovado

2 jaja

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 dl mąki

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki extraktu waniliowego

amerykanskie ciasto W misce ubij mikserem masło, cukier, wanilię i jajka na puszystą masę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Możesz użyć miksera. Przygotuj formę  o wielkosci 35 x 25cm, posmaruj tłuszczem lub wyłóż pergaminem. Rosmaruj ciasto, które jest dosyć gęste. Posyp cukrem zmieszanym z cynamonem. Piecz ciasto w piekarniku na 160 ° C(termoobieg), maksymalnie 30 minut. Ciasto powinno być lekko miękkie w środku. Odstaw na 10 minut, a potem pokrój w ładne kwadraty zanim ciasto całkowicie ostygnie.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *