Śnieżne kule – świąteczne ciasteczka

Ciasteczka śnieżne kule upiekłam z tęsknoty za śniegiem i śnieżnymi świętami. Już od kilku lat śnieżne święta w Goteborgu są rzadkością. Nic tylko jechać na północny biegun! Ciasteczka śnieżne kule to migdałowe wypieki obtoczone cukrem pudrem i pachnące korzennymi przyprawami. Malutkie ciasteczka, które z pewnością trafią do tegorocznych  goodi bags. Ciasteczka można z powodzeniem zamrozić. Należę do osób, które nie stresują się świętami, świątecznymi wypiekami czy świątecznym sprzątaniem. Zdążę to zdążę! Nie zdążę, korona z głowy mi nie spadnie…Grunt to wszystko zaplanować, choćby ciasteczka śnieżne kule. Część zjedliśmy, a reszta powędrowała do zamrażalnika.

ciasteczka

Śnieżne kule

Składniki:

180 g mąki

½ łyżeczki soli

200 g masła

125 g cukru

1 czubata łyżka migdałowego masła

180 g migdałów

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Do obtoczenia

200 ml cukru pudru

Korzenna mieszaknka

1½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka kardamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

sniezne_kulePokrój zimne masło i wrzuć do malaksera. Dodaj mąkę, migdały, sól, cukier puder, waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Wstaw ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Ciastka lekko popękają. Wyjmij upieczone ciasteczka i delikatnie obtocz je w korzennej mieszance. Ciastka po upieczeniu wciąż są miękkie dlatego postępuj z nimi delikatnie. Z upływem czasu ciastka stają się mniej kruszące. Ostygnięte ciasteczka obtocz obficie w cukrze pudrze. Przechowuj w suchym miejscu do tygodnia w zamkniętym pojemniku.

swiateczne_wypieki

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *