Soczewica w sosie masala

Uwielbiam sosy, których głównym składnikiem jest soczewica. Sosy są gęste, bardzo aromatyczne. Czy to będzie czerwona czy zielona soczewica, nie gra roli, lubię wszystkie! Sosy podaję do mięsa lub jako samodzielne vegańskie danie. Dzisiejsza propozycja zawiera czerwoną soczewicę, szpinak, moją ulubioną kolendrę i oczywiście mnóstwo przypraw rodem z Indii. Smaczny sos musi być dobrze przyprawiony. Niech Was nie przeraża długa lista składników. Pasta masala w tym sosie to jak suszone grzyby w bigosie. Jest ostra, a jej zapach przywraca o zawrót głowy. Dopiero po dodaniu soczewicy sos nieco łagodnieje…może mi się tylko tak wydaje… Odporność na ostre przyprawy już dawno się u mnie objawiła. Soczewica w sosie to pożywne danie bogate w białko, witaminy i minerały. Wartą nią zastąpić mięso od czasu do czasu.

soczewica

Czerwona soczewica w sosie

Składniki:

dla 2-4 osób

Pasta masala

po 2 łyżeczki nasion kolendry i kminu rzymskiego

3 cm świeżego imbiru

3 suszone małe czerwone chili

1 łyżka wędzonej papryki

2 łyżeczki garam masala

1 doniczka świeżej kolendry

2 łyżki oleju

2 łyżki przecieru pomidorowego

Sos masala

2 łyżki kokosowego oleju

1 cebula

2 ząbki czosnku

cała porcja pasty masala

400 g pokrojonych pomidorów z puszki

400 ml kokosowego mleka

150 g czerwonej soczewicy

świeży koriander do posypania

100 g świeżego szpinaku

100 ml warzywnego bulionu

czerwona_soczewicaZacznij od przygotowania pasty masala. Upraż nasiona kminu rzymskiego i kolendry na suchej patelni, po czym zgnieć w moździerzu. Obierz czosnek i imbir, pokrój w kostkę. grubo pokrój świeżą kolendrę. Wszystkie składniki umieść w naczyniu. Dodaj oliwę i pomidorowy przecier. Zmiksuj. Na koniec dodaj paprykę, garam masala i wymieszaj.

soczewica_masala

Opłucz soczewicę pod zimną wodą. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę. Dodaj pastę, masala, pomidory, bulion i kokosowe mleko. Na koniec dodaj soczewicę. Dopraw solą. Gotuj sos na wolnym ogniu przez około 20 minut. Opłukaj szpinak i dodaj do sosu. Kiedy szpinak zacznie więdnąć zdejmij z ognia. Gotowy sos posyp kolendrą. Podawaj na gorąco.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *