Sos blue cheese do hamburgerów i nie tylko

Sos blue cheese to jeden z moich ulubionych sosów do hamburgerów i nie tylko. Blue cheese dressing świetnie pasuje do sałatek. Jest to bardzo łatwy sos do przyrządzenia na zimno. Ten sos przyrządza się z pleśniowego sera i jak wskazuje nazwa, niebieskiego sera pleśniowego. Bardzo lubię ten sos, bo lubię sery pleśniowe. Najprostszą wersję blue cheese można przyrządzić z sera, majonezu i wody. Ja wolę jednak dodać czosnek, cebulę i jogurt. Sos smakuje wtedy o wiele lepiej, a czosnkiem dodaje mu fajnego smaku.

blue cheese sos

Sos blue cheese

Składniki:

0,4 l sosu

150 g pleśniowego sera

1 ząbek czosnku

2 łyżki pokrojonej cebuli

2 łyżki kefiru lub jogurtu

200 ml majonezu

sos blue cheese

Przygotuj małą miseczkę. Przepuść czosnek przez praskę. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Pokrusz ser, dodaj jogurt i majonez. Wymieszaj sos lub zmiksuj. Ja lubię blue cheese z grudkami. Jeśli sos jest za gęsty można dolać trochę wody. Gęsty dressing pasuje lepiej do kanapek. Do sałatki może być rzadszy.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *