Sos bolognese z pesto makaronem

Lubicie sos bolognese? Sos bolognese ze spaghetti to tradycyjne danie w szwedzkiej szkolnej stołówce. Jeśli zapytacie jakieś szwedzkie dziecko co najbardziej lubi jeść na obiad, to bez wahania odpowie sos z mielonego mięsa. Moje dzieciaki nie są wyjątkiem! Sos bolognese ze spaghetti przyrządzam przynajmniej raz w miesiącu. Makaron z sosem to pożywne danie. Staram się za każdym razem jakoś je urozmaicić. Smak sosu podkreślam świeżymi ziołami, a makaron mieszam z pesto. Taki obiad na pewno nigdy się nie znudzi!

sos bolognese

Sos bolognese

Składniki:

4 porcje

500 g mielonego mięsa, u mnie 50/50 wieprzowo- wołowe

1 cebula

2 łyżki oleju

2 duże ząbki czosnku

100 g wędzonego boczku

500 g pomidorów, passata

1 łyżka pomidorowego przecieru

100 mięsnego bulionu

1 łyżka świeżego rozmarynu drobno pokrojonego

1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego

sól do smaku

300 g spaghetti, waga sucha

100 ml pesto tutaj przepis

4 łyżki wiórów z parmezanu do posypania

spaghetti bolognesePokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojony boczek i smaż aż boczek lekko się zrumieni. Dodaj teraz mięso, przyprawy i rozmaryn. Smaż aż mięso przestanie być krwiste po czym dodaj pomidory, przecier i bulion. Gotuj sos przez 20 minut. Na koniec dopraw solą. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Przygotuj pesto według przepisu, kliknij w link. Wymieszaj makaron z pesto i podaj z gotowym sosem posypanym parmezanem.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *