Sos czosnkowy z białej fasoli

Ostatnio pociągają mnie wegetariańskie przepisy. Lubię zrobić sobie bezmięsną przerwę i tylko żywić się warzywami. Ale lubię też spróbować coś nowego, niespotykanego, co właściwie normalnie nie przyszłoby mi do głowy zrobić. Warto więc czasami zaufać i zrobić coś nietypowego…

sos czosnkowy z białej fasoli

Jak się domyślacie sos czosnkowy z białej fasoli jest taką przystawką. Przepis znalazłam u Wegan nerd i odrazu mnie zaintrygował. I dobrze, bo jak widzicie zrobiłam i spróbowałam. Wam też go polecam, nawet jeśli macie zamiar zjeść sztukę mięsa. Ten czosnkowy sos z powodzeniem zastąpi sos czosnkowy na bazie jogurtu.

Przepis na sos czosnkowy z białej fasoli

Składniki:

na 0,5 l czosnkowego sosu

  • 250 białej fasoli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka francuskiej musztardy, dijon
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 50 ml dobrej oliwy
  • 50 ml przegotowanej zimnej wody, opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

  • Fasolę namocz na 12 godzin w wodzie, po czym ugotuj do miękkości w lekko osolonej, odcedź i ostudź.
  • Wrzuć fasolę do blendera wraz z pozostałymi składnikami i zmiksuj na jednolitą masę. Podlewaj wodą powoli, aby sos nie wyszedł za rzadki.

wegetariański sos czosnkowy

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *